Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

... zgolj nesporazum

Zaradi pogrešane Američanke nastala panika, a je bil ...
SiolNET - Aleksander Kolednik: Iz Triglavske reševali ujeta Madžara

Policisti in gorski reševalci so včeraj v gorah na območju Kranjske Gore več ur iskali ameriško državljanko, ki ni prispela na dogovorjeno mesto.

V gorah je bila s tujo kolegico, državljanko Češke, s katero ste se med vzpenjanjem proti Jalovški škrbini razšli. Čehinja je bila bolje pripravljena od Američanke in zato odšla naprej. Ker Američanke v razumnem času ni bilo na dogovorjenem razpotju, se je Čehinja po isti poti začela vračati in jo iskala, vendar je ni našla. V Tamarju je okoli 14. ure prijavila izginotje.

Telefon Američanke ni bil dosegljiv. Policija je takoj sprožila iskalno akcijo s helikopterjem in gorskimi reševalci. Policisti so preverjali planinske postojanke in med planinci iskali informacije, ali jo je kdo videl, policijski helikopter je večje in zahtevno območje pregledoval iz zraka, gorski reševalci pa so jo iskali na več različnih poteh in preverjali vpisne knjige na vrhovih.

Sledi o Američanki ni bilo vse do okoli 19. ure zvečer, ko je policiste poklicala oskrbnica Zavetišča pod Špičkom v Julijcih in sporočila, da se je pogrešana zglasila v koči. Policisti so z njo že opravili razgovor in ugotovili, da sta bili planinki slabo dogovorjeni, kam sploh gresta. Na enem od razpotij sta šli zato vsaka v svojo smer in se razumljivo zgrešili. Američanka poti ni poznala, med tavanjem po območju pa je do zavetišča zvečer prišla po srečnem naključju.

Taka dejanja planincev povzročijo vihar aktivnosti, vsako izginotje v gorah pa je obravnavano pod predpostavko, da se je nekomu zgodilo nekaj resnega. Aktivnosti so zelo zahtevne, zato policija znova opozarja na premišljena dejanja v gorah in več razuma med planinci.
Aleksander Kolednik  

SiolNET, 28.08.2018 - Aleksander Kolednik:
Iz Triglavske severne stene s helikopterjem reševali ujeta Madžara

Včeraj okoli 18. ure je policijski helikopter z ekipo za reševanje v gorah iz Triglavske severne stene rešil dva madžarska alpinista. Nepoškodovana je prepeljal v dolino.

Zvečer okoli 21. ure pa so policisti in gorski reševalci intervenirali še v klicu na pomoč dveh nizozemskih planincev, ki sta se izgubila pri sestopu s Stola. Policijski helikopter ju je našel okoli 23.30. Nepoškodovana sta bila peš pospremljena v dolino.

"Pripravljenost, oprema in čas v gorah igrajo ključno vlogo. Pripravljenost pomeni, da je nekdo pot sposoben premagati od izhodišča do vrha in nazaj ter da je opravil ustrezne poizvedbe in ve, kam se odpravlja. Brez opreme v gorah nima nihče kaj iskati, prilagojena pa mora biti sami turi in človeku, ki jo uporablja," opozarja policija in dodaja:

"Pri vsem šteje tudi čas. Velika razlika je v tem, kdaj je nekdo mislil, da bo nekam prišel, in kdaj je dejansko prišel tja. Ta časovna razlika lahko pomeni, da bo planinca lahko prehitela tema, in če pride do tega, bo tisti, ki ne pozna poti in nima ustrezne opreme, v veliki nevarnosti. Upoštevajte to."

Poudarjajo še, da je ponekod v gorah sneg, kar bistveno spreminja težavnost ture oziroma jo zelo povečuje. Večja je predvsem nevarnost zdrsov in padcev tudi na položnejših terenih. Kdor nima ustrezne opreme in ni vešč gibanja po snegu, naj počaka na suhe razmere, svetujejo.

31.08.18 08:25
Zaradi pogrešane Američanke nastala panika, a je bil zgolj nesporazum

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije