Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

70 let

Primorski dnevnik: ... Tržaške koče na Doliču

15. avgusta je poteklo okroglih sedemdeset let od slavnostnega odprtja Tržaške koče na Doliču.
Na jubilej v dopisu Primorskemu dnevniku opozarja Vojko Slavec, ki je od prijatelja Petra Suhadolca, predsednika Filatelističnega društva Lovrenc Košir, prejel staro razglednico z odtisi žigov planinskih koč z območja Triglava iz prvih let po drugi svetovni vojni, med katerimi sta tudi slovenski in italijanski žig o koči na Doliču. Med listanjem povojnih izdaj Planinskega vestnika je Slavec tako odkril poročilo o slovesnem odprtju Tržaške koče, ki so jo bili obnovili tržaški planinci s pomočjo tistih iz Gorij (ki jo še danes upravljajo).

Tržaško kočo, prvotno poimenovano po Napoleoneju Cozziju, so leta 1930 postavili italijanski planinci. Po drugi svetovni vojni je prešla pod nadzor slovenskih planincev, po obnovi in odprtju pa jo je pozimi 1950/51 odnesel snežni plaz. Novo kočo so odprli leta 1953. V letih 1972 in 1973 so zgradili velik prizidek, leta 2009 pa je nov plaz ponovno hudo poškodoval kočo, ki so jo nato obnovili.
Vendar, kot piše na spletni strani Planinske zveze Slovenije, stare želje slovenskih planincev iz Trsta, da bi imeli tam kočo, niso mogli uresničiti.

20.08.2018
70 let Tržaške koče na Doliču

 
Risba prvotne Tržaške koče na Doliču

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27627

Informacije

Informacije