Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

»Peklenska«

Delo - Beti Burger: ... sreda za gorske reševalce

Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah na Brniku je včeraj s policijskim helikopterjem posredovala v kar šestih primerih.

S PU Kranj so sporočili, da je za njimi precej delovna sreda, popoldanski tempo pa da je bil »peklenski«. Med intervencijami so izstopale tiste na težje dostopnih terenih. Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah na Brniku je včeraj posredovala v kar šestih primerih. Glede na običajen dan v tednu je to veliko primerov, je v sporočilu za javnost zapisala policija.

Že pred uradnim začetkom delovnega dne so dobili obvestilo, da so v Triglavski severni steni ujeti štirje alpinisti, ki so med plezanjem v Slovenski smeri že dan prej zašli s smeri in se izgubili. Čez noč so ostali na gori, zjutraj pa so jih nepoškodovane odpeljali s helikopterjem.

V popoldanskih urah so opravili še pet intervencij. Enkrat so morali posredovati zaradi težjega bolezenskega stanja planinca na Kamniškem sedlu.
Med soteskanjem na območju Bohinja se je okoli pete ure popoldne poškodovala turistka. Preden naj bi skočila v tolmun, se je ustrašila, zdrsnila in z višine nekaj metrov padla na skalo.
Kasneje so reševalci pomagali dvema planincema na območju Planine pri Jezeru, ki sta zašla s poti in prišla na skalnat teren, s katerega se nista mogla rešiti.
Skoraj istočasno je bila prijavljena tudi poškodba hrbta na sedmerih jezerih. Izkušeni planinki, ki je bila že več dni v gorah, se je obnovila stara poškodba. Na izhodišče se ni mogla vrniti. »Obe intervenciji sta bili uspešni«.

Letos zahtevnejša reševanja

V letošnji poletni sezoni so helikopterske ekipe slovenske policije in vojske posredovale v že 58 intervencijah na težje dostopnih terenih. Lani v istem času jih je bilo 48. Razlika je tudi v tem, da je zahtevnost reševanj letos večja, intervencije so težje, več je poškodovanih in zaplezanih v težjih alpinističnih smereh, zelo hude so tudi posledice. Če se bo taka situacija nadaljevala, bo avgust zelo težaven.

Planinka v družbi psov poti ni mogla nadaljevati

Pri zadnjem reševanju je šlo za planinko, ki je okoli sedme ure zvečer sporočila, da je na območju Storžiča in da poti ne more nadaljevati. Na policiji so napisali, da bi bilo reševanje povsem rutinsko, če planinka s sabo ne bi imela dveh psov. Eden od njiju je bil napadalen, kar je reševanje otežilo. Nevarnost bi v tem primeru zelo zmanjšal nagobčnik, ki pa ga pes ni imel, čeprav – kot so zapisali na PU Kranj, v gorah veljajo povsem enaka pravila glede zaščite in nadzora nad živalmi.

Policija – v izogib nesrečam in reševalnim intervencijam opozarja, da je pred odhodom v gore zelo pomembna priprava na turo. Med drugim mora posameznik razmisliti o tem, koliko oziroma kakšno turo je zmožen opraviti in ali je zdrav. Pred odhodom na turo naj preveri vreme, podroben opis in označenost poti, nevarna mesta na poti, prilagoditev ture glede na zahtevnost, opremo, psihofizične zmožnosti, obveščanje itd. Vsak vzpon naj bo skrbno načrtovan. Kdor gre v gore s psom, naj ima s sabo nagobčnik.

Delo: 26.07.2018 15.32
NEVARNOST V GORAH | REŠEVANJE | POLICIJA
»Peklenska« sreda za gorske reševalce

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "»Peklenska«"

Jani Bele,

Dobro bi bilo, da bi vsaj policija vedela, da se ob nesreči v gorah pokliče 112 in ne njih.


Matej Kucler,

To ni naša težava, ki odgovorno hodimo v gore in se še pravočasno obrnemo. To je težava države, GRS, PZS oni se bodo moral dogovorit kako naprej. Če ne drugače uvest plačljivo reševanje za nenujne primere. Mislim, da bo red v trenutku narejen.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije