Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pod Triglavom

Slovenske novice - Boštjan Fon: ... omahnil pripravnik Klemen

Po preplezani smeri sta se razvezala - Bi umrla oba, če bi bila v navezi?

MOJSTRANA ► Slovenske gore so zahtevale novo žrtev.
Po naših podatkih je v petek pod Triglavom omahnil v smrt alpinist pripravnik Klemen Pavlič iz Kamnika.

Bojan Kos s kranjske policijske uprave je sporočil žalostno novico, da je policijska ekipa za helikoptersko reševanje v gorah v petek popoldne posredovala v zahodnem delu Triglavske severne stene: »V dogodku sta bila udeležena dva plezalca. Pri vrhu plezalne smeri sta bila razpeta, torej brez varovanja, eden od njiju pa je omahnil več sto metrov v globino,« navaja Kos.

Vodja posredovanja Jože Martinjak s postaje GRS Mojstrana je povedal, da je bilo takoj aktiviranih pet gorskih reševalcev, a je celotno delo opravila helikopterska posadka: »Fanta sta plezala po Wisiakovi smeri in prišla do vrha. Razvezala sta se in šla po precej zoprnem predelu do konca, do izstopa, ko se je zgodil usoden trenutek. Eden od njiju je omahnil v globino, padel je po celotni dolžini smeri na predel melišča pod steno. Žal mu ni bilo več pomoči.«

Sta plezalca naredila napako, ko sta se razvezala?
»O tem se bi dalo razpravljati,« pove izkušeni gorski reševalec Martinjak: »Lahko bi se zgodilo, ker je padli hodil kot prvi, da bi v primeru naveze s seboj v globino potegnil še plezalnega tovariša.« Kot je še sporočila policija po koncu akcije, je drugega plezalca, ki ni bil poškodovan, iz stene rešil helikopter in ga prepeljal v dolino.

Spominska smer Sandija Wisiaka z oceno težavnosti V. je posvečena kamniškemu predvojnemu alpinistu, ki je pod Kamniškim sedlom pozimi leta 1933, star še ne 25 let, doživel usodno nesrečo v plazu. Strokovnjaki menijo, da je smer orientacijsko preprosta, hkrati je dovolj klinov, vendar pa je težka in ne popušča do zadnje prečnice, kjer se stena rahlo uravna. Smer v dolžini 600 metrov vertikalno je na zahodnem delu Triglavske severne stene, kjer je veliko gamsov in s tem posledično precej proženja kamenja. Na stebru pride do stika s Tržaško smerjo, kjer se je treba odločiti za smer izstopa ali po žlebu ali po sistemu polic, ki vodijo proti Plemenicam. V obeh primerih je teren močno krušljiv.
Smer sta dokumentirano prva preplezala Franc Ogrin in Uroš Zupančič

Padel je po celotni dolžini smeri na melišče pod steno, žal mu ni bilo več pomoči.

 

18.06.2018
Pod Triglavom omahnil pripravnik Klemen


Bilten/G-L, 16.06.18: smrtna nesreča v Steni
SiolNET/G-L, 16.06.18: Plezalec omahnil v globino in ...



Foto: Boštjan Fon

1 komentarjev na članku "Pod Triglavom"

Tone Škarja,

Odličen komentar in sporočilnost mojstranškega načelnika. Vsega ravno prav, skupaj z dobrim opisom zgornjega dela, kjer si res v dilemi, kako ga varno in hitro plezati. Obzirno tudi do obeh alpinistov. - Prava izjema med malomarnimi sporočili Uprave za zaščito itd.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27666

Informacije

Informacije