Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na obeh straneh meje

Večer, Koroška - Jasmina Detela: Blackhole bike fest od 23. junija do 1. julija. Koroška bo gostila najboljše gorske kolesarje na svetu, …

… to je tudi odlična priložnost za promocijo.
Najboljši gorski kolesarji z vsega sveta so se letos že pomerili na tekmah svetovne enduro serije v Čilu, Kolumbiji in Franciji, konec junija pa prihajajo na Koroško, kjer bo letošnja četrta preizkušnja svetovne serije v gorskokolesarskem enduru. Dogajalo se bo na slovensko-avstrijski meji, v Jamnici in na Peci, kar je tudi pomembna priložnost za turistični razvoj tega območja kot tudi Slovenije. Tekma bo sicer prvič v tem delu Evrope.

En dogodek bo povezal dve državi
V Enduro World Series (EWS) tekmovanju se doslej še ni zgodilo, da bi se en dogodek dogajal na območju dveh držav. Prav tako bo prvič transfer med dvema etapama potekal skozi rove mežiškega rudnika. Med 30. junijem in 1. julijem pričakujejo na Peci in v Jamnici 400 kolesarjev z vsega sveta, med njimi bo Avstralec Sam Hill, večkratni svetovni prvak v spustu z gorskimi kolesi, in tudi najhitrejši slovenski tekmovalec v disciplini enduro Vid Peršak s Šentanela. 250 tekmovalcev je vabljenih glede na dosedanje rezultate, 150 pa se jih na tekmovanje uvrsti s prijavo. Organizatorji ocenjujejo, da bo sodelovalo do 20 Slovencev. Dodatnih 100 kolesarjev pa se bo pomerilo še na krajšem enduro izzivu.
Tekma poteka dva dni in vključuje šest etap, vmesni transferji pa so časovno omejeni. Kot je pojasnil direktor festivala Anej Štrucl, bodo vsak dan prekolesarili 45 kilometrov in opravili 1400 metrov vzpona, spusta pa bo za okoli 2500 metrov, ker bodo uporabljali tudi gondolo na Peci: "Prvi dan bo start na Peci, dve etapi na Jamnici in nato se vrnejo na Peco, kjer bo zadnja etapa. Drugi dan je start ponovno na Peci, nato se kolesarji spustijo v Črno, se podajo skozi jamo v Mežico, kjer naredijo drugo etapo in se vrnejo nazaj na Peco, kjer bo finalna etapa."

Na svetovnem nivoju
Proge oziroma traili so tehnično zahtevne, a kvalitetne in dobro pripravljene. Kot je povedal Štrucl, bodo tej zahtevni kolesarski preizkušnji kos le najbolj vsestranski in vzdržljivi ter tehnično pripravljeni kolesarji. Med njimi bo 22-letni Vid Peršak, ki je že od začetka v tej disciplini. Tudi on ocenjuje, da je to ena boljših, a težjih kolesarskih disciplin: "Da si lahko dober na tekmovanjih, potrebuješ vsestransko znanje. Pomembni sta dobra fizična in psihična pripravljenost." Tekma traja štiri dni, dva dni sta uradna treninga, sledi dva dni tekmovanja. "Vsak dan si na kolesu 6 do 7 ur. Proge moraš dobro taktično odvoziti, da ne pokvariš kakšnega dela na kolesu ali se poškoduješ," pove Vid in pohvali koroške enduro trase.
Da bo to za regijo pomembna odskočna deska tudi glede turizma, poudarjajo organizatorji z obeh strani meje. "Proge so sicer tehnično zahtevne, a lahko po njih vozijo tudi rekreativni kolesarji. Tu vidimo pomembno prednost za turizem," izpostavi Štrucl. Tudi Franc Skuk, lastnik in upravljavec avstrijskega smučišča na Peci meni, da je najbolj pomembno, da se meje ne dodajajo: "Turizem zelo zanima destinacija Avstrija in Slovenija skupaj."

Da gre za izjemen športni dogodek, ki lahko dolgoročno pozitivno vpliva na promocijo slovenskega turizma, ocenjuje Rebeka Kumer Bizjak iz Slovenske turistične organizacije (STO), zato so ga tudi podprli. Odkar je bila lokacija avgusta lani uvrščena na koledar tekem, regijo obiskujejo najboljši enduro kolesarji z vsega sveta. V Mežiški dolini je sicer na voljo okoli 400 turističnih postelj, tekmovalci in drugi zainteresirani pa si lahko prenočišča poiščejo tudi v sosednji Avstriji. Tudi županja in župan občine Črna in Mežica Romana Lesjak in Dušan Krebel menita, da bo Mežiška dolina precej pridobila prepoznavnost, v Mežici tudi napovedujejo, da bo v treh letih realizirana dolinska kolesarska pot.

Tekmovanje je sicer del gorskokolesarskega festivala Black Hole Bike Fest, ki bo potekal od 23. junija do 1. julija. Drugi večji dogodek je maraton Črna luknja, ki vključuje vožnjo skozi "jamo" oziroma opuščeni rudniški rov. V izvedbo festivala je vključenih okoli 150 prostovoljcev, stal bo od 150 do 180 tisoč evrov. Pri pokritju stroškov jim pomagajo lokalne skupnosti, turistične organizacije iz Slovenije in Avstrije ter sponzorji.

Jasmina Detela

Vecer.si 22.06.2018
Na obeh straneh meje

Vid Peršak: "Proge so na svetovnem nivoju, če ga celo ne presežejo."

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije