Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kriptovalute:

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... digitalni zaklad na vrhu Everesta
 Friko: Smrtna žrtev zaradi kriptovalute

ASKfm, kontroverzno (in večkrat javno kompromitirano) ukrajinsko družbeno omrežje, največja platforma na svetu za izmenjavo vprašanj in odgovorov med uporabniki, načrtuje zbiranje sredstev z začetno ponudbo kriptokovancev (ICO). V reklamne namene je sponzoriralo štiri gornike, da so priplezali na Everest in tam v sneg zakopali trdi disk, na katerem so shranjeni kriptožetoni oziroma koda v domnevni vrednosti 50.000 dolarjev.

Trije od ukrajinskih gornikov so 14. maja stopili na vrh najvišje gore na svetu in posneli videoreklamne akcije s kriptožetoni. Med sestopom pa so zašli v resne težave. V orkanskem vetru in hudem mrazu so se komaj prebili do četrtega višinskega tabora na višini 7900 metrov in tam prenočili. Naslednji dan je Taras Pozdnii, vodja odprave, zbolel za snežno slepoto, izjemno bolečo (začasno) izgubo vida, ki nastane zaradi prevelike izpostavljenosti sončnim UV-žarkom. Utrpel je tudi omrzline na prstih rok in nog. Skupaj s še enim članom odprave jima je uspelo priti do drugega višinskega tabora, od tam so ju s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Katmanduju.

Že med sestopom do četrtega višinskega tabora so Ukrajinci šerpi Lama Babuja Sherpo in Mingmo Sherpo, ki sta jim pomagala pri vzponu na vrh, pustili za sabo, ne da bi preverili, kaj se dogaja z njima. Po poročanju Alana Arnetta, ki na svojem blogu že celo desetletje poroča o vzponih na himalajske osemtisočake, je Lama Babuja Sherpo prav tako prizadela snežna slepota in je umrl nekje na poti do četrtega višinskega tabora. Lam Babu ni bil neizkušen gornik, za sabo je imel tri uspešne vzpone na Everest.

Nihče mu ni poskušal pomagati »Sestopali smo hitro, šerpa, ki se nam je pridružil na vzponu, je bil za nami. Nismo ga videli, zato ne vemo, kaj se mu je zgodilo in kako je umrl,« je Taras Pozdnii pojasnjeval medijem. Že v bolnišnici v Katmanduju pa je objavil na instagramu svojo fotografijo in zapis o tem, kako se hitro zdravi, kako uživa v zrezkih in kako je med odpravo izgubil več kot deset kilogramov telesne teže. »Težko je razumeti, da se je po poročanju prič 45-letni šerpa s snežno slepoto opotekal, nihče pa mu ni bil sposoben pomagati,« je na svojem blogu zapisal Alan Arnette.

Triminutni video o reklamnem podvigu s kriptokovanci na vrhu Everesta si je mogoče ogledati na spletu. S to kampanjo poskuša družbeno omrežje ASKfm spodbuditi zanimanje za začetno ponudbo kriptokovancev (ICO), s svojo digitalno valuto pa namerava nagrajevati uporabnike, da bi na platformi še intenzivneje postavljali vprašanja oziroma objavljali odgovore. Na novinarska vprašanja o smrti šerpe se v podjetju izogibajo konkretnim odgovorom oziroma zanikajo kakršno koli povezavo njihove odprave z nesrečnim šerpo. Vrednost digitalnega »zaklada« na vrhu Everesta po njihovi razlagi temelji zgolj na »oceni po tem, ko bo prišlo do začetne ponudbe oziroma predprodaje kriptokovancev«. V objavljenem promocijskem gradijo tudi še naprej spodbujajo ljudi, naj poiščejo kriptokovance na Everestu, »če so dovolj pogumni«.


Friko, 07.06.2018:
Smrtna žrtev na Everestu zaradi kriptovalute

Ekspedicija, s ciljem prinesti in zakopati na strehi sveta digitalno denarnico, na kateri je shranjeno za 50.000 ameriških dolarjev kriptožetonov ASKT, se je 14. maja končala tragično za šerpo Lam Babu.

Po poročanju medijev Independent in Financial Times, se je družbeno omrežje ASKfm odločilo za nenavadno promocijo izdaje oziroma javne razprodaje (ICO) nove različice kriptožetonov z oznako ASKT (ASK token).

Na komercialno odpravo, ki jo je sponzoriral ASKfm, so se odpravili trije moški in ena ženska s pomočjo treh šerp. Cilj je bil, da se prinese na vrh Everesta digitalno denarnico, na kateri je shranjeno 500.000 kriptožetonov ASKT v vrednosti 50.000 $ (cca. 42.000 €) in jo na vrhu tudi zakopati. Tisti, ki bi jo na vrhu prvi dosegel, jo lahko seveda obdrži. Vse to pa z namenom, da bi pritegnili čim več vlagateljev k nakupu omenjenih kriptožetonov.

 

04.06.2018
Kriptovalute: digitalni zaklad na vrhu Everesta
G-L
: "
Dnevnik" <> Dnevnik/Planinstvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 komentarjev na članku "Kriptovalute:"

Rok Kovač,

Kot sem slišal, so kripto valute en velik nateg, poznavalci pravijo, da bo šlo vse k vragu. Leva ruka, desni djep!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije