Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

S kolesom

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ...čez Antarktiko

Brazilski avanturist Leandro Martins namerava prečkati Antarktiko s kolesom.

Sezona 2018/2019 na Antarktiki je še oddaljena, Brazilec Leandro Martins, ki trenutno dela kot vzgojitelj v otroškem vrtcu v Šanghaju, pa je že napovedal, da namerava pozimi s kolesom prepotovati ledeno celino. S kolesarjenjem bo začel na Rossovi ledeni polici (na južnem delu celine), potem prečil preko ploščadi do južnega tečaja in končal avanturo na zahodu, v zalivu Hercules blizu pogorja Vinson. Če mu uspe premagati približno 1800 kilometrov dolgo pot, bo Martins prvi človek, ki bo prekolesaril Antarktiko. Načrtuje, da bo odprava trajala od 50 do 60 dni, kolesariti pa namerava od 8 do 12 ur na dan.

V zadnjih letih je kolesarjenje s »fat bikom«, kolesom z odebeljenimi plašči, ki omogočajo lažjo vožnjo tudi po snegu in ledu, postalo na Antarktiki zelo priljubljeno, le malo kolesarjev pa je do sedaj poskušalo doseči južni tečaj. Pokazalo se je, da je to skrajno zahteven način prečkanja Antarktike, saj so površinske razmere za vožnjo v glavnem vedno zelo neugodne. Kolesarja zelo upočasnijo obsežne snežne sipine (sastrugi), obenem pa mora tovoriti s seboj enako količino opreme in hrane kot smučar. Otovorjeno kolo je seveda zelo težko.

Dva poskusa s kolesi sta se do sedaj vseeno že zgodila. Pred petimi leti je Američan Daniel Burton kot prvi človek uspešno prekolesaril od zaliva Herkul do južnega tečaja, njegova pot je bila dolga 1243 kilometrov. Leto prej je ameriški polarni avanturist in raziskovalec Eric Larsen poskušal prekolesariti enako pot, a je odnehal po približno četrtini proge.

28.05.2018
S kolesom čez Antarktiko
G-L
: "
Dnevnik" <> Dnevnik/Planinstvo

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije