Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

MayerlRampe

Freeapproved - Rok Potočnik: Prazniki so super zadeva, zato smo v petek popoldne odbrzeli v Avstrijo, v gore!

Prvi dan je bil naš cilj Glockner Bivaouc (3205 m), ki pa nam ga ni uspelo doseči, saj je bila cesta zaprta kaj kmalu nad Heiligenblutom. Odprla se je samo en dan kasneje …
Ni nam preostalo drugega kot vzeti pot pod noge. Do noči smo prilezli do Franz-Josefs-Höhe (tudi s pomočjo prijaznega avstrijskega dedka), kjer smo se zavlekli v odprto stavbo in prenočili v spalnih vrečah na stiroporu, ki smo ga izbrskali v bližnji sobi. Noč je bila sila kratka, saj smo ob pol štirih že sestopali do ledenika Pasterza.
Približno štiri ure smo potrebovali do bivaka, ki je običajno prenočišče za smeri v bližini. Tam smo malo zadremali in se psiho-fizično pripravili za vzpon, ki od daleč izgleda precej položen. Smer, ki smo jo preplezali se imenuje Mayerlrampe (III+, 70°, D, 500 m). V spodnji polovici se je potrebno povzpeti preko krajne poči in relativno strmega snežišča (tja do 55°). Višje smer zavije levo na 'rampo', kjer nas je čakalo kar konstantno strmo plezanje in varovanje na lednih vijakih. Vse pohvale Nejcu, ki je suvereno vodil navezo preko celotne smeri. Vsekakor je smer za 'vikend alpiniste' relativno resna zadeva.
Na sedelcu Grögerschneid (3660 m) smo se odločili, da bo vrh Grossglocknerja počakal do naslednjič. Bili smo premraženi, utrujeni in predvsem sestradani, saj sva z Lukom pozabila pol hrane. Sestopili smo na drugo stran, kjer nas je čakal še dolg sestop v smeri Kalsa. Po 17 urah hoje je bila postelja neverjetno privlačna.

Naslednji dan smo se regenerirali in odšli po avto v Heiligenblut. V ponedeljek smo se povzpeli na Rostocker eck (2749 m), in prenočili pri koči Rostocker Hütte. Naslednje jutro smo se navsezgodaj povzpeli na vzhodno Simonyspitzen (3442 m). Prekrasni razgledi ter brez gneče so nas res navdušili. Sledil je še spust v dolino z zavedanjem, da smo doživeli štiri dni polne dogodivščin.

02.05.2018
Grossglockner - Mayerlrampe (III+, 70°, D, 500m)

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije