Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 26.04.18

GRS v treh akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 10.15 je planinka na poti med Dobrčo in Lešansko planino, občina Tržič, na nadmorski višini okoli 1600 metrov, padla in si poškodovala ramo. Reševalci GRS Tržič so poškodovano planinko s terenskim vozilom prepeljali v Zdravstveni dom Tržič.

Ob 15.03 se je pri spustu po reki Tolminki pri Hudičevem mostu, občina Tolmin, poškodoval kajakaš. Posredovali so reševalci GRS Tolmin, ki so poškodovanega kajakaša na kraju nesreče oskrbeli. Posredoval je helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo in z vitlom dvignil poškodovanca ter ga prepeljal v SB Jesenice.

Ob 7.00 so na izrednem uničenju neeksplodiranih ubojnih sredstev na Malem vrhu v občini Tolmin, 4 člani Državna enote za varstvo pred NUS Ljubljanske regije in 6 članov Severnoprimorske regije uničili sredstva, ki niso bila primerna za prevoz in nadaljnjo skladiščenje. Uničili so 65 kosov različnih kalibrov v skupni masi 521 kilogramov italijanske in avstrijske izdelave iz 1. svetovne vojne. Za varovanje širšega območja težko dostopnega kraja so poskrbeli 4 člani GRS Tolmin, požarno varnost in varovanje so nudili 4 člani PGD Most na Soči, za zdravniško varnost pa ekipa ZD Tolmin.

Predviden razvoj vremena

V četrtek bo oblačnost od severa naraščala, najdlje bo sončno v južni Sloveniji. Sredi dneva se bodo v severnih krajih pričele pojavljati padavine, deloma plohe, ki se bodo popoldne in zvečer širile proti jugu. Predvsem v osrednji in južni Sloveniji bodo tudi posamezne nevihte. Na Primorskem bo večinoma suho. Popoldne bo prehodno zapihal okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zvečer povečini šibka burja.
V petek zjutraj in dopoldne bo pretežno oblačno, popoldne se bo delno zjasnilo. Večinoma jasno bo na Primorskem, burja bo čez dan oslabela.
V soboto in nedeljo bo sončno. Čez dan bo več oblačnosti v hribovitem svetu zahodne Slovenije. Pihal bo jugozahodni veter. Spet bo topleje.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov zjutraj in deloma dopoldne MAJHNA, 1. stopnje, od poznega dopoldneva do večera pa ZMERNA, 2. stopnje. Snežna odeja je zjutraj in deloma dopoldne večinoma stabilna, čez dan pa se ojuži in postane sredi dneva bolj labilna. Nevarna so predvsem strma pobočja v visokogorju. Tam se sredi dneva in popoldne lahko prožijo posamezni plazovi razmočenega snega. Jutri bo lavinske razmere nad nadmorsko višino okoli 2000 m prehodno nekoliko poslabšal tudi novi sneg.

Snežna odeja se ob visokih temperaturah pospešeno seseda in tali. Sneg je večinoma dobro uležan in vrhnji sloj zmehčan, odvisno tudi od trenutnih vremenskih razmer. Ponoči pomrzne predvsem v mraziščih. Še vedno so v snežni odeji šibke plasti, zato se lahko zgornja plast snega v času najvišjih dnevnih temperatur splazi tudi v senčnih legah.

Danes se bo pooblačilo. Dopoldne bo večinoma suho, sredi dneva se bodo od severa začele pojavljati padavine, ki se bodo popoldne okrepile in v noči na petek ponehale. Meja sneženja bo sprva na 2500 m, a se bo postopno spuščala in bo ponoči lahko na okoli 1500 m nad morjem. Sneg bo moker. Zapadlo ga bo od nekaj cm pa do 20 cm, a le po najvišjih vrhovih. V petek bo sprva oblačno, popoldne se bo delno razjasnilo. V soboto in nedeljo bo sončno z jugozahodnim vetrom. Nekoliko bolj oblačno bo v zahodnih in južnih Julijskih Alpah. Nekoliko topleje bo.

Snežna odeja se bo nižje talila in izginevala, višje pa pospešeno sesedala in preobražala. Novega snega bo malo, le nad okoli 2000 m ga bo okoli 10 cm in se bo lahko ob obremenitvi splazil na dovolj strmih pobočjih. Večja možnost da se vam sneg splazi, bo v sončnem vremenu sredi dneva in popoldne. Zjutraj in deloma dopoldne bo snežna odeja večinoma stabilna.

26.04.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije