Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kočo na Pesku

Večer, Podravje - Tomaž Ajd: … bi radi obnovili. Planinsko društvo Oplotnica je projekt prenove koče naslovilo Ohranimo dušo koče.

Pri Planinskem društvu Oplotnica načrtujejo prenovo planinske koče na Pesku, ki je priljubljeno postajališče pohodnikov iz celotne Slovenije, radi jo obiščejo tudi gosti iz sosednje Avstrije. Stavbo, ki so jo zgradili leta 1928, leta 1941 požgali partizani v strahu, da bi jo uporabljala okupacijska policija, po koncu vojne je novo leseno kočo postavilo PD Oplotnica in jo odprlo 22. julija 1952. Ker ni imelo sredstev za obnovo in zaradi bližnjega smučišča na Rogli je društvo kočo predalo v zakup Unior Zreče, ki jo je popolnoma obnovila in posodobila. A sedaj jo je zob časa že precej načel, saj zadnjih 30 let ni dočakala obnove. Oplotniški planinci, ki so znova tudi lastniki planinske koče, so projekt prenove naslovili Ohranimo dušo koče na Pesku.
"Želja po celoviti prenovi in razširitvi se je v društvu porodila pred štirimi leti. Zavedamo se, da gre za velik finančni zalogaj, vendar verjamemo, da nam bo uspelo," je prepričan predsednik Planinskega društva Oplotnica Anton Klinc. Vrednost naložbe je ocenjena na 800 tisoč evrov. Načrtujejo, da bodo denar zbrali iz različnih virov. V društvu imajo prihranjenega nekaj denarja, upajo, da bodo uspešni na razpisu Eko sklada, še kako dobrodošel bo vsak evro donatorjev.
Prenovljena koča na Pesku bo lesena, njena zunanja podoba bo takšna, kot je bila v predvojnih časih. Imela bo dvanajst sob in večnamenski prostor, ob njih pa še večji prostor z osemnajstimi skupnimi ležišči. Skupaj bo torej na voljo 61 ležišč. Prenovili bodo tudi kuhinjo, gostinski del, sanitarije in teraso pred kočo.
Če bo šlo po načrtih, bodo dela izvedli prihodnje leto. PD Oplotnica je s projektom pred kratkim seznanilo tudi občane Oplotnice, v prihodnje ga bodo predstavili tudi širše. Kot še pravi Klinc, želijo, da bi planinska koča na Pesku postala najprej prepoznavna v Sloveniji, nato pa tudi v sosednjih državah.

Tomaž Ajd

Fotografiji (arhiv PD Oplotnica):
(1) Takšna bo koča na Pesku po prenovi
(2) Koča na Pesku leta 1935

Tudi vi lahko prispevate
K obnovi lahko z nekaj finančnega vložka pomagate tudi posamezniki. Na telefonsko številko 1919 z velikimi tiskanimi črkami napišete PESEK5. Tako boste prispevali pet evrov.
 

Vecer.si 08.04.2018
Kočo na Pesku bi radi obnovili

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27536

Informacije

Informacije