Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 13.04.18

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem v hribovitem svetu bodo občasno še krajevne padavine, na zahodu so možne tudi posamezne nevihte. Več sonca bo popoldne. Pihal bo jugozahodni veter.
V soboto bo pretežno jasno. Na Primorskem bo pihala šibka burja.
V nedeljo bo sprva še deloma sončno, le v osrednjih krajih bo bolj oblačno. Na Primorskem bo dopoldne pihala šibka burja. Čez dan bo oblačnost od juga povsod naraščala, popoldne se bodo pričele pojavljati manjše padavine. Toplo bo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno ZNATNA, 3. stopnje. Zaradi novih padavin se je sneg pod mejo sneženja dodatno razmočil in tudi kopnel, zato so tam še možni plazovi mokrega snega. Višje, nad okoli 2100 metrov nadmorske višine, se lahko s strmih pobočij plazi nov sneg.

Od ponedeljka se je snežna odeja še nekoliko sesedla in nižje talila. V sredo so se padavine večinoma pojavljale na območju Julijskih Alp, v četrtek pa tudi drugod. Meja sneženja je bila visoko, sneg je večinoma zapadel nad okoli 2100 metrov, ponekod tudi nekoliko nižje. V Julijcih je zapadlo do 50 centimetrov snega, drugod do okoli 20 centimetrov, v vzhodnih Karavankah pa še manj. Novi sneg je po višjih vrhovih suh, nižje pa moker. Stara snežna odeja je razmočena od dežja. Zaradi šibkih plasti in slabe sprijetosti s podlago so možni tudi spontani plazovi.

V petek bo pretežno oblačno. Predvsem na območju Julijskih Alp, zlasti zahodnih, bodo občasno še padavine. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1600 metrov. Padavin ne bo veliko, višje lahko zapade do okoli 10 centimetrov snega. Pihal bo večinoma zmeren jugozahodnik. V soboto bo sončno vreme. Topleje bo, ničta izoterma se bo dvignila nad naše najvišje vrhove. Veter bo šibak in večinoma južne do jugovzhodne smeri. Tudi v nedeljo bo sprva še delno jasno, a se bo čez dan pooblačilo. Proti večeru se bodo od juga začele pojavljati padavine. V ponedeljek bo pretežno oblačno, občasno bodo še manjše padavine. Deževalo bo tudi v visokogorju.

Snežna odeja se bo nižje talila in izginevala, višje pa pospešeno sesedala in preobražala. S strmih pobočij se bo lahko plazil razmočeni sneg, višje pa novi sneg, a spontanega plazenja bo malo. V soboto in deloma še v nedeljo bo zaradi vpliva sonca večja možnost za plazenje na prisojnih pobočjih visokogorja od sredine dopoldneva dalje. Ponoči bo sneg pomrznil le v visokogorju, nižje pa zaradi precej tople zračne mase manj verjetno. Nevarnost snežnih plazov se bo počasi spet zmanjševala.

13.04.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije