Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tečajniško

Šaleški AO Velenje Domen Potočnik: ... ledno plezanje 
V soboto, 3. marca, smo se odpravili v Logarsko dolino. 

Za nas tečajnike je bil to prvi stik z lednim plezanjem.

Najprej smo se ustavili pri slapu Palenk, kjer smo se seznanili z osnovami lednega plezanja in potrebno opremo: vrv, pas, varovalo, vponke z matico, trakovi, pomožne vrvice, čelada, dva plezalna cepina, zimski čevlji, dereze, ledni vijaki, ledni klini, kompleti (sistemi) vponk, orodje za abalak in prva pomoč.
Zaradi manjše gneče smo se pomaknili v zgornji del slapa. Tam smo se nekateri prvič srečali z lednimi vijaki, ki smo jih tudi sami poskusili zavrtati v led. Naredili smo tudi abalakovo sidrišče in spoznali opremo, potrebno za izdelavo le-tega. Po izčrpni razlagi in praktičnem poizkusu smo se lotili lednega plezanja do vrha slapu. Sestopili smo po njegovi desni strani. Zaledenel slap Palenk ima oceno težavnosti WI 3+ z višino 100 m.

Naš naslednji cilj je bil slap Ivovec. Po krajšem pristopu smo pričeli z lednim plezanjem. Preplezali smo Centralni Ivovec z oceno težavnosti WI 3 z višino 90 m. Ko smo priplezali do vrha, smo se nato abseilali do izhodišča slapa.

Razdeljeni smo bili v tri naveze, ki so jih sestavljali po en tečajnik in en izkušen šaovec. Ledno smo plezali: Jure Vrhovec, Tanja Ramšak, Matej Blagus in trije tečajniki Luka, Grega in Domen.

Hvala Juretu, Tanji in Mateju za njihov čas, znanje in izkušnje.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije