Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 09.04.18

GRS v štirih akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 13.55 se je na Vetrnem vrhu v občini Radeče pri padcu poškodoval pohodnik. Gasilci PGD Radeče, Svibno in Laško ter gorski reševalci GRS Ljubljana so poškodovanega pohodnika na kraju oskrbeli in z nosili prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Laško so ga prepeljali v bolnišnico.

Ob 17.18 je na pobočju Gozda, občina Tržič, jadralni padalec zasilno pristal na drevesu. Gorski reševalci GRS Tržič so padalca in padalo z vrvno tehniko rešili z drevesa in ga na klasični način pospremili na vzletišče.

Ob 14.01 je za Velikim robom, vrhom na robu Trnovskega Gozda, občina Ajdovščina, jadralni padalec zasilno pristal na drevesu. Gorski reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina so nepoškodovanemu padalcu nudili pomoč pri sestopu z drevesa in ga na klasični način pospremili v dolino.

Okoli 11.50 so na smučišču Kanin, občina Bovec, zaradi okvare ostalo ujetih 232 smučarjev na štirisedežnici Prevala l. Reševalci smučišča Kanin in gasilci PGD Bovec so 16 smučarjev rešili z vrvno tehniko in 36 s kombinacijo lestev in vrvne tehnike. Ostale smučarje pa so rešili, ko so zagnali rezervni motor štirisedežnice. Poškodovanih smučarjev zaradi okvare ni bilo. V pripravljenosti so bili tudi reševalci GRS Bovec in reševalci JRS Tolmin.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo sprva precej jasno, čez dan se bo od jugozahoda postopno pooblačilo, v severovzhodnih krajih bo večino dneva ostalo sončno. V zahodni, južni in osrednji Sloveniji se bodo popoldne začele pojavljati krajevne padavine, deloma plohe, ki bodo pogostejše v zahodnih krajih. Kakšna manjša ploha bo možna tudi na severovzhodu. Pihal bo veter južnih smeri, ob morju jugo. Ponoči bodo občasno padavine, deloma plohe.
V torek bo spremenljivo oblačno, predvsem v zahodni Sloveniji bodo krajevne plohe, kakšna bo možna tudi drugod. Pihal bo jugozahodnik.
V sredo bo zmerno, občasno pretežno oblačno.
V četrtek zjutraj se bodo na jugozahodu spet začele pojavljati padavine, deloma plohe. Čez dan se bodo razširile proti vzhodu. Vmes bo tudi kakšna nevihta.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov večinoma ZMERNA, 2. stopnje, čez dan se zaradi vpliva sonca na prisojnih pobočjih nekoliko poveča. Ponoči sneg pomrzne in je bolj stabilen, čez dan pa se na osončenih legah zmehča in posledično labilizira. Plazi se lahko po šibki plasti oz. po površini stare snežne odeje. Predvsem so nevarna strma pobočja in napihan sneg. Pod okoli 1800 m nadmorske višine pričakujemo predvsem na strmih travnatih pobočjih tudi še posamezne talne plazove.

V preteklem tednu je precej snega v sredogorju skopnelo. Višje se je snežna odeja precej sesedla, predvsem na južnih pobočjih so se prožili plazovi mokrega snega. Stanje snežne odeje je precej različno, značilno pomladansko. Odvisno je od orientacije pobočij, nadmorske višine in tudi od količine oblačnosti oz. sonca ter dela dneva. Snežna odeja je zjutraj pomrznjena in višje tudi trda. Čez dan se zmehča, le v senci ostaja večinoma trda, v visokogorju pa je lahko kje v osojah tudi še nekaj napihanega, mehkega snega.

V ponedeljek se bo od zahoda oblačilo. Popoldne se bodo na zahodu začele pojavljati padavine, ki pa kaj dlje kot do Savinjskih Alp verjetno ne bodo segle, vsaj ne omembe vredna količina. Meja sneženja bo sprva na okoli 2200 m, proti večeru se bo spustila pod 2000 m. Pihal bo šibak do zmeren južni veter. Padavine se bodo nadaljevale v noči na torek. V torek bo spremenljivo, v zahodnem delu naših gora pa pretežno oblačno in občasno megleno. Tam bodo občasno krajevne padavine, deloma plohe, na dokoli 1700 m snežne. V vzhodnih Karavankah in na Pohorju bo večinoma suho. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik. Nekoliko hladneje bo, ledišče bo na nadmorski višini okoli 1900 ali 2000 m. V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, v Julijcih bodo občasno manjše padavine z mejo sneženja na okoli 1700 m. Pihal bo šibak do zmeren južni do jugozahodni veter. V četrtek bo pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše v zahodnem delu naših gora. V petek bodo krajevne plohe, ki se bodo pojavljale predvsem v Julijcih, zahodnih in osrednjih Karavankah ter v zahodnem delu Kamniško Savinjskih Alp. Snežna odeja se bo še naprej sesedala in preobražala, nižje bo sneg kopnel. Ker bo več oblačnega vremena, sonce ne bo imelo toliko vpliva na snežno odejo kot ga je imelo ob koncu tedna. Snežna odeja bo ostala v visokogorju nad okoli 2000 m pomrznjena in trda, nižje pa bo lahko tudi čez noč ostala ojužena oz. mokra. V visokogorju zahodnih Julijcev bo do četrtka zapadlo lahko tudi do 30 cm snega, nad preostalim delom Julijskih Alp ter v zahodnih in osrednjih Karavankah od 10 do 20, še vzhodneje pa predvidoma le okoli 5 cm. Zaradi krajevnega značaja padavin bodo količine lahko tudi na omenjenih območjih različne. Možna bo sodra in babje pšeno.

Zaradi novega snega se bo v zahodnih Julijskih Alpah po torku, ko bo padla večina padavin, nevarnost POVEČALA in bo predvidoma ZNATNA, 3. stopnje. Drugod bo ostala ZMERNA. V zahodnih Julijcih se bodo v visokogorju s strmih pobočij lahko prožili plazovi novega snega. nastali bodo tudi novi zameti.

09.04.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije