Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Umrl med vzponom

Primorski dnevnik - Katja Munih: SABOTIN - Moškemu skušali pomagati reševalci iz obeh držav, zaman

Nedeljski pohod na Sabotin se je za 77-letnega moškega, slovenskega državljana, končal tragično. Na planinski poti, ki se vije tik ob slovensko-italijanski meji, ga je obšla nenadna slabost, zaradi katere naj bi se zgrudil na tla. Našli so ga drugi pohodniki, ki so ga takoj začeli oživljati, takoj je stekel tudi telefonski klic reševalnim službam v obeh državah. Kljub vsem naporom planincu na žalost ni bilo več pomoči. Novogoriška policija je bila o dogodku obveščena ob 11.32, približno ob isti uri tudi goriški gasilci.

Informacija o nesrečnem planincu je preko slovenske interventne številke za klic v sili takoj dosegla tudi okrepčevalnico na Sabotinu, urejeno v nekdanji stražnici JLA, kjer zadnji dve leti razpolagajo z defibrilatorjem. V nedeljo so ga prvič vzeli v roke in z njim odhiteli na pomoč. »Žal je bilo že prepozno,« obžaluje Bogdan Potokar, oskrbnik koče na Sabotinu, kamor je nedeljski sončen dan privabil veliko število pohodnikov. Tudi med njimi je žalostno odjeknila vest o smrti moškega. Podobni primeri, kot je bil nedeljski, so se v preteklosti na hribu že pripetili, ve povedati Potokar.

Po podatkih novogoriške policijske uprave so na kraj slabosti nato prihiteli goriški reševalci nujne medicinske pomoči in začeli z oživljanjem moškega. Po neuradnih informacijah naj bi bil doma iz Bilj.

»Na kraju je zdravnica zdravstvenega doma Nova Gorica lahko le potrdila njegovo smrt in odredila sanitarno obdukcijo na pristojnem inštitutu za sodno medicino, kjer bodo ugotovili natančen vzrok smrti,« so sporočili iz novogoriške policijske uprave. Novogoriški policisti, ki so včeraj potrdili, da je moški umrl na slovenski strani meje, bodo o dogodku obvestili okrožno državno tožilstvo. Tujo krivdo policija izključuje.

Kam je bil najprej usmerjen klic na pomoč, včeraj nismo uspeli natanko izvedeti. Dogodek se je namreč pripetil blizu državne meje, zato sprva ni bilo jasno, ali gre za intervencijo na slovenski ali na italijanski strani. Kot nam je včeraj pojasnil Goran Podvršček, ki je vodil intervencijo novogoriških poklicnih gasilcev, so na kraj dogodka poleg njih prihiteli še slovenski in italijanski policisti, slovenska in italijanska ekipa nujne medicinske pomoči, novogoriška enota za hitre reševalne intervencije in goriški gasilci, kar kaže na to, da čezmejni sistem obveščanja učinkuje zelo hitro.
V obveščanje o nesreči se je vključil tudi avstrijski Center za policijsko sodelovanje v Vratih Megvarje, kjer skupaj delajo slovenski policisti, predstavniki avstrijske žandarmerije in italijanski karabinjerji ter finančna policija.
Katja Munih

27.03.2018

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije