Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Umrl

Delo: ... pod snežnem plazom na Mrzli gori
GRS Celje: Dve nesreči ob istem času

Planinec se je tako hudo poškodoval, da je na kraju nesreče umrl.

Na Mrzli gori je danes sredi dneva snežni plaz spodnesel planinca. Ta se je tako hudo poškodoval, da je na kraju nesreče umrl.

Posredovali so celjski gorski reševalci, ki so preminulega planinca s pomočjo helikopterja Slovenske vojske prepeljali v dolino in ga predali pogrebni službi, poroča uprava za zaščito in reševanje. 


26.03.2018 GRS Celje - Aleš Kovač: Dve nesreči ob istem času

Ta vikend smo celjski gorski reševalci z veliko vnemo pripravljali tradicionalni memorial v turnem smučanju, ki se je v spet lepo zaključil z družabnim srečanjem v Logarski dolini. Žal pa smo še pred razglasitvijo najboljših morali na intervencijo.

MRZLA GORA
V južni steni Mrzle gore, ki pa marca ni več tako mrzla, je manjši snežni plaz odnesel plezalca, ki je s soplezalcem sestopal po eni od grap.
Žal mlademu alpinistu nismo mogli več pomagati.

BRANA
Več sreče je imel smučar, ki se je spuščal po severni strani Brane proti Kamniškemu sedlu. Na izpostavljenem prečnici ga je iz neznanega razloga odneslo in padel je čez približno stometrski skalni skok proti Okrešlju. Na srečo se je padec končal na mehkem snegu in tako poškodbe, ki jih je dobil, niso bile tako hude kot so po navadi v tej nevarni steni.
(Na fotografiji je stena [Boštjanca] preko katere je padel in njegova sled po padcu v snegu. Doslej se je večina teh padcev končala s smrtjo.)

Pri obeh akcijah je sodelovala dežurna ekipa z Brnika, ki je sočasno ob pomoči domačih reševalcev pomagala pri reševanju in prevozu moštva.

Delo/Kronika - STA, 25.03.2018 18.25
Pod snežnim plazom na Mrzli gori umrl planinec
Fotografija je simbolična. Foto: Špela Javornik/Delo 

1 komentarjev na članku "Umrl"

Franci Savenc,

Tone Škarja 06.04.18: Na G-L je le, da je padel v »globel«. – Padel je čez Boštjanco v Brani in preživel le zaradi globokega in mehkega snega pod steno (Janko Plevel, GRS Kamnik, pred leti ni imel te sreče in večina, ki pade tod, tudi ne).

Na https://www.grs-celje.si/novica.php?pid=32 je slika in skica padca čez S steno Brane.

P. s.: Dopolnil FS (po 922 obiskih)

=====================

TŠ, 10.04.18 (odg = potrditev prejema obvestila o dopolnitvi objave):

Pod črto: Je pa to ista oseba, ki se je v začetku zime potolkla pri spustu s kolesom po ledenem Kamniškem sedlu. Očitno nekateri, ki jih hribi zagrabijo po 40. letu, skušajo ujeti zamujeni desetletji. To dobro nakazuje film Mountain (Gora), ki sledi alpinizmu od začetka in skozi vse moderne stranske odcepe, ki pogosto niso več izziv naravi ali pustolovščine, pač pa »kdo si več upa« s pogosto tragičnim koncem. Tale v Brani je šel po Bosovi grapi gor in po severni strani dol. Presenetil ga je (običajni) led na robu, kjer se pobočje Brane prevesi k Sedlu. Če bi šel (pametno) po tej strani tudi gor, bi ga pri spustu zdrs repov smuči ne presenetil. Pa še brez cepina, le s palicami! - T

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27661

Informacije

Informacije