Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 07.03.18

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V sredo bo pretežno oblačno in ponekod megleno z občasnimi padavinami. Meja sneženja bo med 800 in 1000 metri. Na vzhodu, kjer bo čez dan zapihal jugozahodnik, bo občasno tudi nekaj sončnega vremena.
V četrtek bo sprva pretežno oblačno, krajevne padavine bodo dopoldne ponehale in od zahoda se bo delno zjasnilo.
V petek bo v vzhodni Sloveniji delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno in povečini brez padavin.
V soboto bo pretežno oblačno, v zahodni in delu osrednje ter južne Slovenije bo občasno deževalo. Oba dneva bo ponekod pihal jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno večinoma ZMERNA, 2. Stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom. Tam lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. lahko se zruši tudi kakšna opast. Zaradi otoplitve in ob sončnem vremenu se nevarnost poveča sredi dneva in popoldne. S strmih, travnatih pobočij se lahko prožijo tudi posamezni talni plazovi predvsem sredi dneva in popoldne, tudi v nižjih legah, kjer se bo zaradi otoplitve nekoliko tanjša snežna odeja v nekaj dneh premočila do tal. V noči na torek je po gorah zapadlo od 5 do okoli 20 cm večinoma suhega snega. Podlaga je bila predvsem na osončenih legah skorjasta, zato se tam sneg ni dobro sprijel s podlago. Veter ga je spihal v zamete. V senčnih legah pa je snežna odeja še večinoma mehka. Veliko je klož.

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno. Popoldne bodo predvsem na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank krajevne padavine, deloma plohe. Meja sneženja bo med 800 in 1000 metri nad morjem. Ničla bo na nadmorski višini med 1100 in 1400 metrov. V četrtek bo dokaj sončno, čez dan bo začel predvsem v visokogorju pihati jugozahodni veter. Še malo topleje bo. V petek se bo zaradi okrepljenega jugozahodnika oblačnost nabirala na območju Julijskih Alp in zahodnih ter osrednjih Karavank, pa tudi po grebenih Kamniških Alp. Vzhodneje bo delno jasno. Podobno vreme bo tudi v soboto, ko bodo popoldne na zahodu že prve padavine.

Snežna odeja se bo predvsem v sredogorju ter tudi na južnih pobočjih visokogorja postopno ojužila, ponoči pa tudi pomrznila. Krepila se bo skorja. Nižje se bo sneg počasi premočil do tal. Zaradi otoplitve se bo snežna odeja nekoliko labilizirala. Postopno se bodo začeli pojavljati talni plazovi na strmih, travnatih pobočjih, povečala se bo možnost, da sprožite plaz predvsem na mestih z napihanim snegom, nevarnejše bodo postale opasti. Nevarnost snežnih plazov se bo zato v naslednjih dneh nekoliko POVEČALA in bo predvsem nad gozdno mejo ZNATNA, 3. stopnje.

07.03.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije