Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 02.03.18

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo oblačno. V severni in osrednji Sloveniji bo občasno rahlo snežilo, v južni Sloveniji pa rosilo ali rahlo deževalo, tam bo možnost nastanka poledice in žleda. Na Primorskem bo zapihala šibka burja.
V soboto bo pretežno oblačno, predvsem na severovzhodu se bo prehodno delno zjasnilo. Popoldne se bodo na zahodu spet začele pojavljati rahle padavine.
V nedeljo se bo delno razjasnilo. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Topleje bo.
V ponedeljek se bo pooblačilo, čez dan se bodo začele od zahoda pojavljati padavine, po nižinah bo deževalo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v gorah nad gozdno mejo povečini ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom nad gozdno mejo. Tam lahko ponekod že ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz. Spontano plazenje je malo verjetno.

Zaradi povišane vlage in nekoliko višjih temperatur se je snežna odeja začela malce hitreje preobražati in sesedati. Snežna odeja je sicer še večinoma mehka in rahla, le ponekod na južnih pobočjih v sredogorju je tanka skorja, ponekod pa je nastala skorja zaradi vetra. Vetru izpostavljene lege so močno spihane in zato lahko tudi trde. Veliko je klož.

V petek in v soboto bo prevladovalo oblačno vreme, ponekod bo občasno megleno. Predvsem v noči na soboto in v noči na nedeljo bo prehodno rahlo snežilo, med okoli 1000 in 1800 metri nadmorske višine pa bo možen tudi rahel dež ali rosenje, ki bo zmrzovalo. Padavin bo malo. V nedeljo bo suho in dokaj sončno, pod okoli 1000 metri pa se bo marsikje kar dolgo zadrževala nizka oblačnost. Topleje bo, ledišče bo na nadmorski višini med 1600 in 1800 metrov, na vzhodu pa tudi do 2000 metrov. Občasno bo v teh dneh pihal nekoliko okrepljen jugozahodnik. V ponedeljek bo oblačno in do večera večinoma suho.

Snežna odeja se bo nekoliko hitreje sesedala in preobražala, zlasti v sredogorju bo nastajala skorja. Ob izrazitejši otoplitvi v nedeljo se bo prehodno nekoliko povečala nevarnost snežnih plazov, nato pa v prihodnjem tednu postopno zmanjšala. V visokogorju bodo še naprej povsem zimske razmere s temperaturo večinoma pod ničlo, v sredogorju pa bodo razmere postale bolj pomladanske.

02.03.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27535

Informacije

Informacije