Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plaz

Delo/Kronika: ... na območju Vrtače odnesel deskarja
Slovenske novice: Dva sta mu ubežala, tretjega je odnesel Večer ...

V dopoldanskih urah je na južnem pobočju Vrtače plaz odnesel deskarja, ki je bil ob prihodu reševalcev že podhlajen.

Vrtača – Na območju Vrtače je danes dopoldne plaz odnesel deskarja, ki je kljub popolni opremi in uporabi plazovnega nahrbtnika imel veliko srečo, saj je nesrečo preživel brez hujših poškodb.

Nesreča se je zgodila na južnem pobočju Vrtače, ki je plazovito območje. Pred plazom so se na območju zadrževali trije deskarji, med katerimi sta dva pobočje presmučala, zadnjemu pa se je utrgal plaz suhega snega, širine okoli 60 in dolžine več kot 300 metrov. Po približno 300 metrih se je deskar, ki je uporabil plazovni nahrbtnik, skupaj s plazom ustavil. Deskar je ostal na površju, kljub zelo hitremu prihodu reševalcev z vojaškim helikopterjem pa je bil že podhlajen. Po prvih podatkih njegovo življenje ni ogroženo.

Sneg se na tem območju še ni utrdil, udiral se je več kot en meter, kar je oteževalo reševanje.

Kot opozarjajo policisti, so deskarji uporabljali zaščitno opremo, vendar pa ta ni vsemogočna in ne more preprečiti vsega.

Tveganje je kljub nižji stopnji nevarnosti plazov na izpostavljenih območjih še vedno zelo veliko. Zelo tvegane razmere so tudi na območju Begunjščice.


Slovenske novice, 28.02.18 14:54:
Deskar je ostal na površju plazu.
Dva sta mu ubežala, tretjega je odnesel

VRTAČA – Vojaški helikopter je s policistom gorske enote in z ekipo za reševanje danes dopoldne na območju Vrtače reševal smučarja, ki ga je odnesel plaz, o čemer smo že poročali. Iz Policijske uprave Kranj so sporočili, da je deskar utrpel telesne poškodbe.

Zgodilo se je na južnem pobočju Vrtače, ki je plazovito območje. V kritičnem trenutku so se tam zadrževali trije deskarji. Dva sta pobočje presmučala, ob zadnjem pa se je utrgal plaz suhega snega, dimenzij okoli 60 metrov in dolžine prek 300. Po približno 300 metrih sta se plaz in deskar, ki je uporabil plazovni nahrbtnik, ustavila.

Deskar je ostal na površju in je utrpel telesne poškodbe, kljub zelo hitremu prihodu reševalne ekipe na kraj pa je bil že podhlajen. Po prvih podatkih življenje deskarja zaradi poškodb ni ogroženo.

Sneg se na tem območju še ni preobrazil, pod človeško težo pa se je udiral za več kot meter, kar je oteževalo reševanje.

Policisti opozarjajo na uporabo priporočene opreme, hkrati pa opozarjajo, da je kljub nižji stopnji nevarnosti plazov na izpostavljenih območjih tveganje še vedno zelo veliko. Zelo tvegane razmere so tudi na območju Begunjščice: »Zato opozarjamo na veliko previdnost in izogibanje območjem, ki so ali bi lahko bila nevarna, ter na upoštevanje osnovnih pravil gibanja v gorah (peš, z desko ali s smučmi).« 


vecer.com, 28.02.2018 14:28:
Deskarja na južnem pobočju Vrtače odnesel plaz

V kritičnem trenutku so se na območju zadrževali trije deskarji, med katerimi sta dva pobočje presmučala, zadnjemu pa se je utrgal plaz suhega snega večjih dimenzij.

Vojaški helikopter je s policistom gorske enote in ekipo za reševanje danes dopoldan na območju Vrtače reševal deskarja, ki ga je odnesel plaz. Deskar je v dogodku utrpel telesne poškodbe, kljub popolni opremi in uporabi plazovnega (ABS) nahrbtnika pa je imel veliko srečo.
Dogodek se je zgodil na južnem pobočju Vrtače, ki je plazovito območje. V kritičnem trenutku so se na območju zadrževali trije deskarji, med katerimi sta dva pobočje presmučala, zadnjemu pa se je utrgal plaz suhega snega večjih dimenzij. Gre za plaz širine okoli 60 in dolžine preko 300 metrov. Po približno 300 metrih sta se plaz in deskar, ki je uporabil plazovni nahrbtnik, ustavila. Deskar je ostal na površju in je utrpel telesne poškodbe, kljub zelo hitremu prihodu reševalne ekipe na kraj pa je bil že podhlajen. Po prvih podatkih življenje deskarja zaradi poškodb ni ogroženo.
"Sneg se na tem območju še ni preobrazil, pod človeško težo pa se je udiral za več kot en meter, kar je oteževalo reševanje. Deskarji so uporabljali zaščitno opremo, ki je zelo priporočljiva oziroma obvezna (sicer ne zakonsko) v takih razmerah, vendar pa ta ni vsemogočna in ne more preprečiti vsega," so sporočili iz kranjske policijske uprave in opozorili, da je tveganje kljub nižji stopnji nevarnosti plazov na izpostavljenih območjih še vedno zelo veliko.
Zelo tvegane razmere so sicer tudi na območju Begunjščice.
"Zato opozarjamo na veliko previdnost in izogibanje območjem, ki so ali bi lahko bila nevarna, in na upoštevanje osnovnih pravil gibanja v gorah (peš, z desko ali s smučmi)," še sporočajo iz PU Kranj. (RP; spletno uredništvo)
 

 

  28.02.18 14:31
Na območju Vrtače plaz odnesel deskarja


Fotografija je simbolična. Foto: Špela Javornik/Delo

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Simbolična fotografija. FOTO: AP

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije