Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 16.02.18

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo pretežno jasno, več oblačnosti bo na severovzhodu. Popoldne so na Štajerskem in v Pomurju možne rahle kratkotrajne padavine, po nižinah večinoma kot rahel dež.
V soboto bo pretežno oblačno, na Primorskem sprva še delno jasno s šibko burjo.
V nedeljo bo oblačno. Predvsem na jugu države bodo rahle krajevne padavine, ki bodo občasno segle tudi do osrednje Slovenije. Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja.
V ponedeljek bo pretežno oblačno, v notranjosti Slovenije bo občasno lahko rahlo snežilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov je v gorah povečini , 2. stopnje. Proti poldnevu in zgodaj popoldne se na prisojnih pobočjih nad gozdno mejo poveča zaradi sonca in je znatna, 3. Stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom na južnih in jugozahodnih straneh, kjer lahko ob večji obremenitvi sprožite snežni plaz. Verjetnost se poveča proti poldnevu in zgodaj popoldne. Spontano plazenje je malo verjetno.

Snežna odeja je v senčnih legah in nad okoli 1700 m povsod mehka in ponekod tudi rahla. Na planotah ter na osončenih legah je predvsem v sredogorju skorjasta, skorja pa je tudi na vetru izpostavljenih legah, kjer je ponekod sneg tudi močno spihan, lahko do stare podlage. Večina napihanega snega je na južnih in zahodnih straneh, bolj nestabilne klože pa so v senčnih legah.

V petek bo precej jasno, le na vzhodu bo občasno zmerno do pretežno oblačno. Ledišče je na nadmorski višini okoli 2500 m, a je pod okoli 1000 m še plast zraka z negativno temperaturo, ki pa se bo čez dan segrela. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodnih smeri. Sredi dneva in zgodaj popoldne niso izključene prehodne manjše padavine v vzhodni Sloveniji. V soboto bo pretežno oblačno in nekoliko hladneje. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1200 m, predvsem na vzhodu občasno tudi višje. Pihal bo sprva južni veter, ki se bo obračal v jugozahodnik in se krepil. V noči na nedeljo in v nedeljo bo oblačno in v gorah megleno, občasno bo rahlo snežilo, a količina padavin bo majhna, malo več jih bo le na jugu države. Ledišče bo pod 1000 m nadmorske višine. V ponedeljek bo pretežno oblačno in ponekod megleno, višji vrhovi bodo lahko nad oblaki.

V petek se bo snežna odeja zaradi otoplitve in sončnega vremena predvsem na prisojnih pobočjih in na planotah čez dan ojužila, ponoči pa predvsem v visokogorju ter v zahodnem in osrednjem delu naših gora pomrznila. V soboto bo zaradi bolj oblačnega in nekoliko hladnejšega vremena sneg ostal pomrznjen ali suh, le pod okoli 1200 m bo ponekod ostal južen. Snežna odeja se bo preobražala. V senčnih legah bo sneg ostal suh. Nevarnost snežnih plazov se v naslednjih dneh ne bo kaj dosti spreminjala in bo večinoma zmerna, 2. stopnje. Nevarnejša bodo severna in bolj strma pobočja z napihanim snegom, kjer bodo lahko klože krajevno še dokaj nestabilne.

16.02.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije