Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Elektrika

Delo - Blaž Močnik: ... do mlečnih planin | Posodobitev - Sirarji bodo uporabljali novejšo tehnologijo

Krn – Delo mlekarjev in sirarjev na planinah Kuhinja in Kašina pod Krnom bo od poletja za spoznanje lažje, saj bo Elektro Primorska tam zagotovila elektriko, ki bo nadomestila dizelske agregate.

Pašne skupnosti so s Planinskim društvom Kobarid in Triglavskim narodnim parkom tako uresničile najmanj desetletje staro idejo o elektrifikaciji planin, da bi lahko šle v korak s časom. Na planinah pod Krnom in nad tisoč metri nadmorske višine so kmetje do zdaj porabili velike količine nafte za pogon molznih strojev, zato bo pridobitev koristna tudi za okolje. »Zdaj je preskrba katastrofalna, saj je vse na agregatih. Najprej se bo delo pocenilo, nato pa bo mogoče uporabljati tehnologijo, ki je danes ne moremo,« napoveduje gospodar planine Kuhinja Marjan Gregorčič.

Kablovod bo vkopan, trasa bo dolga dva kilometra, transformatorske postaje pa bodo podobne tradicionalnim stajam oziroma manjšim hlevom. Celotna naložba je vredna 170.000 evrov, domačini pa so z izkopom in gradbenimi deli za tretjino zmanjšali stroške. »Spomladi bomo začeli elektromontažna dela, nekje konec junija bo elektrika dosegla planine,« je pravi direktor distribucijske enote Tolmin Jernej Kenda.

Pod Krnom delujejo štiri mlečne planine, spogledujejo pa se tudi s turizmom, saj gre za izjemno priljubljeno lokacijo. Na planini Kuhinja so obnovili nekdanje manjše hleve, ki bi jih zdaj lahko uporabili tudi v turistične namene.

  14.02.2018
Elektrika do mlečnih planin

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27633

Informacije

Informacije