Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Urban

Večer, Maribor - Mitja Sagaj: … za dober namen. Pohodniki na Urban bodo to nedeljo zbirali denar za štiričlansko družino, …

… ki se je znašla v hudi finančni stiski.

Urban bo to nedeljo znova prizorišče dobrodelnega pohoda, tradicionalnega zimskega dogodka Na noge! Od 8.30 do 10. ure bo start pohoda pod cerkvijo v Kamnici, pot pa bo pohodnike vodila na relaciji Kamnica-Panorama-Medič-Šober-Urban. Najkasneje do 12.30 je treba priti na vrh, kjer bo razglasitev zmagovalcev posebnih kategorij (zakonski par z največjo razliko v teži in najmlajša štiričlanska družina) ter podelitev nagrad z žrebanjem.
Vsi udeleženci, ki se že prej prijavijo preko spletne strani www.nanoge.si in prispevajo v humanitarni sklad, sodelujejo za nagrade, med katerimi je glavna nagrada paket za dve osebi v Hotelu Mangart v Bovcu. Prvih 300 udeležencev, ki bodo za družino v stiski prispevali vsaj dva evra, čakajo na startu tudi krofi, donacija Pekarne Strnad.
Pohodniški projekt Na noge!, ki v rekreaciji združuje vse generacije, je v letih 2012 do 2017 s pomočjo udeležencev pohodov zbral že 27.000 evrov pomoči za družine v stiski. Organizatorji, agencija Mediaevent - v sodelovanju s Športnim društvom Kobansko Kamnica in Karitasom - tokrat denar zbirajo za štiričlansko družino iz okolice Maribora, ki se je z minimalno očetovo plačo in dolgovi, ki jih je prinesla nujna obnova starega dotrajanega stanovanje, znašla na robu preživetja. "Starša morata čarati, da petletni sin in štiriletna hči ne občutita hudega pomanjkanja, da ne občutita vseh skrbi in težav, ki jih pestijo," so med drugim zapisali organizatorji in dodali: "Sprijaznili so se z resnico, da preprosto nimajo za drugo, kakor za golo preživetje. Trenutno jim grozi odklop elektrike. Dobili so zadnji opomin pred odklopom. Na kuhinjski mizi pa je tudi že nova neporavnana položnica. Če jim izklopijo elektriko, ne morejo kuhati in se greti. Tudi plačilo vodarine je v zaostanku, na mizi pa opomin pred izterjavo."

Zato se organizatorji znova nadejajo številčnosti pohodnikov na Urban. Za tiste, ki ne boste uspeli priti na pohod in bi radi kljub temu prispevali kak evro za družino v hudi stiski, lahko to naredite na TRR Škofijske Karitas Maribor (TRR: SI56 0417 3000 1196 398, referenca (sklic): SI00 293001, namen nakazila: Na noge, koda namena: CHAR).

Mitja Sagaj


Večer, 12.02.2018: Dobrodelni pohod:
Številni koraki v podporo družini

Pohodniki, 525 jih je bilo na poti od Kamnice do Urbana, so na današnje sončno dopoldne (11. 2.) za družino v stiski zbrali več kot 1500 evrov.

Zimskemu pohodu Na noge! bi na današnje sončno nedeljo zlahka nadeli tudi naziv pomladni. Sonce je razvajalo pohodnike domala vso pot od Kamnice do Urbana, kjer so se nato še podružili in se razveselili nagrad. A še bolj so s svojimi donacijami verjetno razveselili štiričlansko družino v stiski, za katero so pohodniki zbrali 1526 evrov.

Krof za energijo, borovničke zato, ker so dobre
Ker pustna nedelja pač ne more miniti brez krofov, so organizatorji za pohodnike, ki so se na pot proti Urbanu podali izpred cerkve v Kamnici in so za družino v stiski donirali vsaj dva evra vsak, zagotovili tudi krofe. Energija za vzpon z 290 na 595 metrov nad morjem visoki Urban je nujna, zato so tudi krofi teknili brez slabe vesti. Je pa že izhodišče ponudilo dve možni poti: bolj senčno in večinoma po asfaltni cesti speljano skozi Kamniško grabo proti Mediču ter s soncem obsijano in snegom postlano preko Panorame prav tako proti Mediču in naprej preko Šobra do vrha. A po dnevih sivine na nebu je bila potreba po dozi naravnega vitamina D vendarle prevelika, zato - sončna in s snegom podložena pot.
Povsem do Panorame sicer ni šlo, zato manjši obvod poti, a so organizatorji - ob agenciji Mediaevent še Športno društvo Kamnica in Zveza prijateljev mladine, ki je tudi predlagala, za koga zbirati denar - poskrbeli tudi za premik prve kontrolne točke. Ne le žig, tudi tekoče okrepčilo je bilo na voljo in poznavalska priporočila drugih pohodnikov niso skoparila na račun domačih "borovničk", ki da so tukaj najboljše. Zato tudi ni dolgo ostalo pri prvotnem "ne, hvala, morda na poti nazaj ...". Štajersko gostoljubje se ni izneverilo niti tistim, ki so denarnico pozabili doma. "Potem pa en gratis špricar," je gazdarica, avtorica menda najboljših "borovničk", razveselila pohodniški par.

Pust je "odnesel" otroke
Podobno vzdušje, podkrepljeno z lokalno kapljico in dobrotami domačih gospodinj, seveda ni razočaralo niti naprej ob poti, pri Prevolšku in pri še bolj znanem Bobiču, kjer je bila druga od treh kontrolnih točk. Polno dvorišče in zasedene klopi so bili dokaz, kako zelo dobrodošlo je bilo sonce. Ponavadi se tukaj tako nastavljamo soncu 8. marca, za dan žena, letos pa že kar mesec prej, se je pomenkovala skupina pohodnic. Prav pomladno toplo je bilo in tudi zato se pohodniki po osvojitvi vrha Urbana z gotovo najlepše strani, torej iz smeri Bobiča proti cerkvi, niso razbežali vsak na svoj konec, ampak so se ob prijetnem vzdušju še podružili. In se razveselili nagrad, ki jim jih je namenil žreb.
Tudi Darko Pukl, organizator dogodka v sklopu tega pohodniškega projekta, ni skrival zadovoljstva: "Izbrali smo zagotovo najlepši dan v februarju. Sicer se je poznalo, da je bila pustna nedelja, ljudi je bilo manj kot običajno, predvsem otrok, a smo vsekakor veseli udeležbe." Pukl je bil prav tako zadovoljen ob zbranem znesku, ki so se ga razveselili tudi pri Zvezi prijateljev mladine, še bolj z veseljem pa ga bo gotovo sprejela družina, ki ji grozi odklop elektrike, kar bi zanjo pomenilo, da ne more ne kuhati niti se greti. Prejeli so že zadnji opomin pred odklopom elektrike, na mizi je tudi že nova neporavnana položnica ...

Mitja Sagaj

Fotografije: Mitja Sagaj
in Mediaevent

Vecer.si 10.02.2018
Na Urban za dober namen

"Starša morata čarati, da petletni sin in štiriletna hči ne občutita hudega pomanjkanja"

 


 

Vecer.si 12.02.2018
Dobrodelni pohod: Številni koraki v podporo družini

Polno dvorišče in zasedene klopi so bili dokaz, kako zelo dobrodošlo je bilo sonce

 


 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije