Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 05.02.18

Nezavestnega prenesli v dolino
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 17.46 so na pešpoti med Svetim Primožom in Prapretnem v občini Kamnik sprehajalci naleteli na nezavestno osebo. Posredovali so reševalci GRS Kamnik, ki so osebo prenesli v dolino ter jo predali v oskrbo reševalcem NMP Kamnik.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo na zahodu zmerno do pretežno oblačno, drugod deloma jasno. Po nekaterih nižinah bo zjutraj in dopoldne nizka oblačnost. Na Primorskem bo dopoldne pihala šibka burja.
V torek bo pretežno oblačno. Zvečer bo na jugu pričelo rahlo snežiti, ob obali pa deževati.
V sredo bo oblačno s padavinami. V notranjosti Slovenije bo snežilo, v nižjih legah Primorske pa deževalo. Zapihala bo zmerna burja.
V četrtek bo še oblačno, predvsem na jugu bo občasno še rahlo snežilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije za okolje se je nevarnost snežnih plazov zaradi novega snega v gorah nad nadmorsko višino okoli 1200 metri povečala in je ZNATNA, 3. stopnje. Nižje je večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Precej plazov se je že sprožilo. Veliko je napihanega snega in opasti. Zaradi nizkih temperatur se je novi sneg le nekoliko sesedel in malce stabiliziral. Nevarna so predvsem bolj strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer lahko že ob majhni obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. S strmih pobočij se lahko še prožijo posamezni majhni in srednje veliki plazovi suhega snega, verjetnost je večja na prisojnih pobočjih ob morebitnem sončnem vremenu sredi dneva in zgodaj popoldne.

Povsod po hribih je veliko novega snega. V soboto je občasno še snežilo, zapadlo je od 5 do 15 cm snega. Novega snega je tako res veliko. Temperatura je bila pod ničlo, pihal je okrepljen veter severnih smeri, na Primorskem burja. Novi sneg se je že nekoliko sesedel. Snežna odeja je povečini mehka in rahla, le na vetru izpostavljenih legah je na površini ponekod skorja, grebeni in sedla pa so precej spihani. V ponedeljek bo zmerno, občasno pretežno oblačno. Več sonca bo v vzhodnem delu naših gora ter v visokogorju. Pihal bo večinoma šibak južni do jugozahodni veter. Temperatura bo pod ničlo. V torek bo pretežno oblačno, nekaj sonca bo občasno v visokogorju. Tudi v torek bo temperatura pod ničlo. Pihal bo šibak, v visokogorju ponekod zmeren jugozahodnik. V noči na sredo se bodo od jugozahoda začele pojavljati padavine. V sredo bo v hribih in gorah oblačno in megleno s sneženjem. Predvidoma bo zapadlo od 5 do 15 cm snega. Okrepil se bo veter vzhodnih smeri.

Snežna odeja se bo počasi sesedala. Predvsem na prisojnih pobočjih se bo v sredogorju čez dan ojužila in ponoči pomrznila, nastajati bo začela tanka skorja. Drugod bo sneg ostal mehak in zaradi nizkih temperatur tudi rahel. Močnejšega vetra do srede ne bo, takrat pa bo vzhodnik spet prenašal sneg in delal zamete in opasti. Novega snega bo po današnjih izgledih premalo, da bi bistveno spremenil lavinske razmere. Nevarnost snežnih plazov bo ostala ZNATNA, 3. stopnje. Predvsem bodo nevarna mesta z napihanim snegom ter bolj strma pobočja, kjer se lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sproži snežni plaz.

05.02.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije