Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 31.01.18

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V sredo se bo oblačnost širila v notranjost Slovenije, na severu in vzhodu bo še nekaj sonca. Čez dan bo začel pihati jugozahodni veter. Popoldne se bodo v zahodnih krajih pričele pojavljati rahle padavine.
V četrtek bo oblačno, predvsem v zahodni, južni in delu osrednje Slovenije bodo padavine. Meja sneženja bo med 800 in 1200 m nad morjem. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo.
V petek se bodo padavine okrepile, meja sneženja se bo od severa v notranjosti Slovenije spustila do nižin. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja.
V soboto bo sprva oblačno, predvsem na jugovzhodu bo še rahlo snežilo. Popoldne se bo se bo od severozahoda delno zjasnilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, je nevarnost snežnih plazov večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja bo v sredo večinoma stabilna. le na strmih pobočjih, kjer je napihan sneg, lahko kje ob večji obremenitvi snežne odeje še sprožite kakšen kložast plaz.

Snežna odeja je kar precej stabilna in trda. Ponekod na severnih straneh je sneg še mehak. Veliko je napihanega snega, vetru izpostavljene lege so močno spihane, trde in tudi poledenele. Na prisojnih pobočjih se sneg ob morebitnem sončnem vremenu čez dan nekoliko zmehča in ponoči pomrzne.

V sredo bo še suho. V visokogorju, nad nadmorsko višino okoli 1700 metrov, ter v vzhodnih Karavankah in na Pohorju bo danes še delno jasno, proti večeru se bo vrh oblačnosti dvigoval. Nižje bo oblačno in ponekod megleno. V hribih Notranjske in severne Primorske ter na jugozahodnih obronkih Julijcev bodo občasno rahle padavine. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1100 metrov. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Jutri bo povsod oblačno in marsikje megleno. Padavine se bodo od zahoda postopno širile nad vzhodni del naših gora in hribov. Meja sneženja bo večinoma med 800 in 1200 metrov nadmorske višine. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik. V noči na petek in v petek dopoldne se bo meja sneženja spuščala, v petek dopoldne že marsikje do nižin. Veter se bo obračal v severovzhodno smer. padavine bodo v noči na soboto oslabele in se počasi umikale proti jugovzhodu, kjer se bodo pojavljale še v soboto dopoldne. Predvidoma se bo začelo od severozahoda jasniti proti večeru. V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo.

Snežna odeja je večinoma trda in ponekod tudi poledenela. Vetru izpostavljene lege so močno spihane. Nekaj mehkega snega je še ponekod v zatišnih severnih legah. Snežna odeja je večinoma stabilna. V ČETRTEK SE BODO RAZMERE OB PADAVINAH HITRO SPREMINJALE. Snežilo bo na trdo podlago, zato se bo novi sneg z njo slabo sprijel. Jugozahodnik bo prenašal sneg v zamete. Pod okoli 1200 metrov bo marsikje deževalo, tam se bo sneg začel nabirati v noči na petek in od petka dopoldne dalje. Lavinske razmere se bodo POSLABŠALE. S strmejših pobočij pričakujemo že med sneženjem spontano proženje predvsem, številnih manjših, a tudi posameznih srednje velikih plazov. Skupno bo zapadlo od 20 do več kot 50 centimetrov snega, odvisno predvsem od nadmorske višine, deloma pa tudi od geografske lege, kajti kaže, da bo največ padavin na območju Julijskih Alp.

31.01.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije