Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Opozorilo

Delo/Kronika: V slovenskih gorah se je danes zgodilo več nesreč, ena se je končala tragično.

V Kamniško-Savinjskih Alpah je dopoldne življenje izgubil planinec, piše na spletnih straneh Uprave RS za zaščito in reševanje.

Do nesreče s smrtnim izidom je prišlo ob 10.21 na južni strani Turske gore v smeri proti Žmavčarjem v občini Kamnik. Med hojo po snegu je 41-letni planinec zdrsnil približno 300 metrov v globino ter zaradi poškodb umrl, so sporočili z ljubljanske policijske uprave. Posredovali so gorski reševalci iz Kamnika in helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo helikopterske nuje pomoči z Brnika, ki so preminulega planinca prepeljali v dolino, kjer ga je prevzela pogrebna služba.

Nesreča zaradi neprimerne opreme tudi pod Storžičem

Nekaj pred 11. uro so reševalce poklicali tudi pod Storžič v občini Preddvor, kjer se je poškodovala planinka, ki ji je na poti na vrh zdrsnilo na strmem zasneženem pobočju. Kot so sporočili s kranjske policijske uprave, je uporabljala »verige na obutvi«, ki niso primerne za visokogorje, in pohodne palice, ki v primeru zdrsa na strmem terenu ne pomagajo pri ustavljanju. Ustrezna oprema so dereze in cepin, so dodali.

Gorski reševalci so planinko, ki si je huje poškodovala hrbtenico, oskrbeli, helikopter Slovenske vojske pa jo je prepeljal v UKC Ljubljana. Nesreča pa bi se lahko glede na razmere končala še precej huje, saj je hodila sama in je tudi sama morala poklicati pomoč. Ob prihodu policista in reševalcev s helikopterjem je bila tudi že rahlo podhlajena.

Poškodovana turna smučarka

Okoli poldneva se je na območju Male Mojstrovke v občini Kranjska Gora poškodovala turna smučarka, ki je na poledeneli strmini zdrsnila in po krajšem drsenju trčila v drevo. Reševalci so ji nudili prvo pomoč in jo s terenskim vozilom prepeljali v bolnišnico na Jesenice.

Še ena planinka pa si je okoli 14. ure pri hoji po zasneženem in spolzkem terenu na Planini na Šeh na območju Bohinja poškodovala koleno. S helikopterjem so jo odpeljali v jeseniško bolnišnico.

Opozorilo planincem

V izogib nesrečam kranjski policisti ponavljajo opozorilo, da je trenutna podlaga v gorah povezana z določenimi tveganji, ki jih ne smemo podcenjevati. Odločitev za odhod v gore naj tudi ne bo stvar trenutnega navdiha.Težave lahko povzroča napihan sneg in ponekod ledena ter zelo spolzka podlaga. Zelo nevarne za planince, pohodnike in turne smučarje so strmine. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, trde in tudi poledenele. Na prisojnih pobočjih se sneg čez dan nekoliko zmehča in ponoči pomrzne. V gorah so to zelo nevarni dejavniki in gre za okoliščine, ki so razlog za drse in padce, ki se lahko končajo tudi tragično. Zato naj planinci izberejo primerno opremo in poti, ki so jih zmožni opraviti, na pot pa naj ne odhajajo sami.

 27.01.18 19:52
Foto: Dejan Javornik/Slovenske novice

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije