Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 24.01.18

GRS v dveh akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 12.48 se je v alpinistični smeri, pod goro Vratca, občina Jezersko, odtrgala naveza in padla v globino. Reševalci GRS Jezersko so v sodelovanju z dežurno ekipo HNMP, helikopterjem SV in GRS Bohinj, huje poškodovanega in mrtvega alpinista rešili iz stene ter ju prepeljali v dolino. Poškodovanega alpinista je helikopter SV prepeljal v UKC Ljubljana, preminulega pa so prevzeli reševalci GRS Jezersko in pripadniki gorske enote Policije.

Ob 11.44 se je na smučišču na Voglu v občini Bohinj poškodoval smučar. Na kraju dogodka, ga je oskrbel reševalec na smučišču. Poletel je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP in ga prepeljal v SB Jesenice. Posredovali so tudi reševalci GRS Bohinj.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo jasno. Popoldne bo na severovzhodu zapihal šibak jugozahodnik.
V četrtek bo oblačnost od zahoda naraščala, nekaj sonca bo še na severu in vzhodu države. Krepil se bo jugozahodni veter. Predvsem v hribovitih krajih zahodne Slovenije bo popoldne začelo rahlo deževati.
V petek in soboto bo pretežno oblačno, v soboto na vzhodu občasno tudi delno jasno. Ponekod v zahodni polovici Slovenije bo občasno rahlo deževalo. V petek bo še pihal jugozahodnik.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1600 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja, zlasti mesta z napihanim snegom, kjer lahko predvsem ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite plaz napihanega snega. Nevarnost je manjša v nižjih nadmorskih višinah, kjer je snega manj.

Snežna odeja je večinoma kar precej stabilna in trda. Ponekod je na trdi površini nekaj centimetrov snega. Predvsem na severnih straneh je sneg ponekod še mehak. Veliko je napihanega snega, vetru izpostavljene lege so močno spihane, trde in tudi poledenele.

Suho vreme se nadaljuje. Nekoliko topleje bo predvsem v sredo popoldne in v četrtek, ko bo ledišče tudi nad najvišjimi vrhovi, v petek pa se bo nekoliko ohladilo. Oblačnost se bo začela nabirati v četrtek na južnih in zahodnih obronkih Julijskih Alp, popoldne postopno tudi v zahodnih in osrednjih Karavankah ter v Kamniško Savinjskih Alpah. Krepil se bo jugozahodni veter. V petek bo pretežno oblačno in marsikje tudi megleno, v vzhodnem delu naših gora pa bo več jasnine.

Snežna odeja se počasi preobraža, nekoliko bo preobražanje pospešila otoplitev. Sneg se bo čez dan malce ojužil na prisojnih pobočjih sredogorja in ponoči pomrznil. Dolgoročno se bo snežna odeja še nekoliko stabilizirala. Na mestih z napihanim snegom svetujemo večjo previdnost!

24.01.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije