Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Markacija iz stekla

Večer v nedeljo - Jasmina Detela: Steklene radosti - Tudi Matijažu Gostečniku so govorili, da lahko razbito steklo prinese sedem let nesreče

Pri Gostečniku je ravno nasprotno, steklo ga osrečuje. Slovenjgradčan Matijaž Gostečnik že dvajset let ustvarja s steklom. V okolju je slovenski inovator in steklarski mojster najbolj prepoznan po unikatnem steklenem nakitu v obliki očesa, je pa tudi avtor solarne nagrobne mikrolučke, ki sveti kar deset let. Za solarno nagrobno lučko, ki jo je prejel papež Janez Pavel II. ob prvem obisku Slovenije leta 1996, je dobil nagrado za inovacijo.
K ustvarjanju ga je spodbudilo onesnaženje okolja. Gostečnik je v življenju izkusil marsikaj, a pred dobrimi dvajsetimi leti ga je pritegnil postopek fuzije (taljenja) stekla.
"Steklo je material, ki je povsod okoli nas. Pijemo iz steklenih kozarcev, gledamo skozi šipo ... Ljudje imajo kljub temu do njega določeno distanco. Bojijo se ga.
A kaj sploh je fuzija stekla? Gostečnik pojasni, da je to postopek, pri katerem se pri visoki temperaturi (med 800 in 850 stopinjami Celzija) staplja steklo v nov izdelek. "Osnova je prozorno steklo, nanj se potem dajejo različni dodatki za barvanje in dekoriranje. Če želiš kakšno posebno obliko, denimo svečnik, ga položiš v ustrezen kalup. Vse se potem zgodi v peči, ki je kot črna skrinjica." 

/.../ Njegova druga inovacija je planinska. Knafelčevo markacijo, ki se uporablja za označevanje planinskih poti, je posodobil tako, da ima poleg sevne tudi odsevno funkcijo, kar pomeni, da je planincem v megli, mraku ali ponoči bolje vidna. Poleg tega je ni več treba narisati na površine, ampak se nanje enostavno pritrdi z okolju prijaznim lepilom.

Jasmina Detela
Fotografija: Matjaž Gostečnik, steklarski
mojster in inovator, v svojem ateljeju

Vir: Večer

Celotni članek lahko preberete v Večeru v nedeljo, 21. 1. 2017

Vecer.si 21.01.2018
Steklene radosti


 
 
 
 
 
 
 
 
G-L, 24.05.2006 - Matijaž Gostečnik:
Novost v markiranju planinskih poti
Komentarjev (12)
Večer/G-L, 24.05.2006: Gostečnik s planinsko inovacijo

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije