Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

PD Fram

vabi na predavanje Jane Čarga in Zdenka Rejca o jamskem svetu pod Migovcem: 15. januarja, ob 18. uri v kinodvorani gradu Rače.

Leta 1971 je bila pod okriljem PD Tolmin ustanovljena Jamarska sekcija PD Tolmin, ki je poleg drugih začetnih podvigov v Posočju že kmalu vse sile usmerila v raziskave visokogorskega krasa na Kaninu in Tolminskem Migovcu.

Prvič pričnejo z raziskovanjem Migovca leta 1974. ICCC (Imperial College Caving Club) iz Londona z njimi prvič naveže stike leta 1994. Vse od takrat je sistematičnost odkrivanj, znanje in vztrajnost Angležev ob sodelovanju domačih jamarjev prineslo odlične rezultate.
Leta 2012 je Sistem Migovec postal najdaljša jama v Sloveniji. Vse od takrat jamarji nadaljujejo z raziskavami in vsako leto dodajo nove kilometre. Zadnji dve leti raziskave potekajo v Sistemu Primadona, ki so ga leta 2015 povezali v Sistem Migovec. Lanska jamarska odprava, imenovana Čez rob, se je uspešno zaključila in po novem Sistem Migovec meri 39,3 km v dolžino.
Čudoviti svet kraškega podzemlja nam bosta predstavila načelnica Jamarske sekcije Jana Čarga in njen dolgoletni član Zdenko Rejec.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije