Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 12.01.18

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo povečini oblačno, na zahodu sprva še deloma jasno. Predvsem v vzhodnih in jugovzhodnih krajih bo občasno rahlo deževalo. Ponekod bo pihal severovzhodni veter. Meja sneženja bo nad okoli 500 metrov nadmorske višine. Na Primorskem bo večinoma sončno, pihala bo šibka do zmerna burja.
V soboto bo oblačno. Predvsem v vzhodnih in ponekod v osrednjih krajih bodo občasno rahle padavine. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 400 metrov. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Na Primorskem bo občasno deloma jasno, pihala bo šibka do zmerna burja.
V nedeljo bo oblačno. Predvsem v vzhodnih krajih bo občasno rahlo snežilo. Na Primorskem bo deloma jasno, burja bo počasi slabela.
V ponedeljek bo na Primorskem jasno, tudi v notranjosti Slovenije se bo sredi dneva in popoldne oblačnost trgala.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1600 m, kjer je približno dovolj snega, zmerna, 2. stopnje, nižje pa majhna, 1. Stopnje, po evropski petstopenjski lestvici.
Predvsem so nevarna strma pobočja, zlasti mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi sprožite plaz napihanega snega. Nevarnost je manjša v nižjih nadmorskih višinah, kjer je snega manj. Snežna odeja se je že kar dobro sesedla, v visokogorju ni bilo močnejših vetrov, tako da je nekaj novih zametov le na najbolj vetru izpostavljenih mestih. Višje je sneg še mehak, pod okoli 1800 m pa marsikje že skorjast, ponekod zaradi zmrzovanja tudi trd.

V petek bo sprva precej jasno, čez dan se bo od vzhoda postopno pooblačilo, postalo bo tudi megleno. Morda bo vrh oblačnosti nižje od naših višjih vrhov. Popoldne bo predvsem v vzhodnih Karavankah in na Pohorju občasno rahlo snežilo, a količina padavin bo majhna. Pihal bo večinoma zmeren severovzhodnik. Ledišče je na nadmorski višini okoli 1100 m. V soboto in v nedeljo bo vreme podobno, veter bo šibak do zmeren in severovzhodne smeri. Postopno bo še hladneje. Tudi ponekod drugod bo lahko občasno naletaval sneg. V ponedeljek se bo čez dan počasi jasnilo. Snežna odeja bo ob ohladitvi povsod pomrznila in se stabilizirala. Lavinske razmere se skoraj ne bodo spreminjale, še vedno bodo potencialno nevarnejša mesta z napihanim snegom na strmih pobočjih.

12.01.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije