Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 10.01.18

GRS na smučišču
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 15.23 si je na smučišču Pungart na Kopah, občina Mislinja, pri padcu smučarka poškodovala koleno. Na kraju so jo oskrbeli dežurni reševalci GRS Maribor, enota Slovenj Gradec, reševalci ZRCK Ravne na Koroškem pa so jo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo sprva povsod oblačno. Zjutraj bo ponekod na vzhodu še rahlo deževalo, ob morju pa bo možna kakšna ploha. Sredi dneva se bo začela oblačnost ponekod trgati.
V četrtek bo pretežno oblačno, ponekod v osrednjih in vzhodnih krajih bo možna kakšna kaplja dežja. Na Primorskem bo delno jasno, dopoldne bo začela pihati šibka burja.
V petek in soboto bo oblačno. Predvsem v osrednjih in vzhodnih krajih bodo občasno manjše padavine, po nižinah kot rahel dež. Na Primorskem bo pihala šibka burja, tam bodo obdobja sončnega vremena.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1300 metrov, kjer je približno dovolj snega, trenutno ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob manjši obremenitvi sprožite plaz novega snega.

Pod okoli 1600 metri je snežna odeja razmočena in zato se s strmih, travnatih ali golih pobočij lahko prožijo posamezni plazovi mokrega snega, tudi talni. Včeraj v torek so bile padavine z mejo sneženja sprva na nadmorski višini okoli 1600 metri, ki se je nato ponekod spustila pod 1000 metrov. Snežna odeja je nižje razmočena, nad okoli 1400 metrov prekrita s tanko plastjo novega snega. Predvsem nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov je zapadlo od 20 do 40 cm snega, več v Julijskih Alpah. Sneg je rahel in mehak. V sredo se bo v visokogorju delno zjasnilo, drugod bo ostalo bolj oblačno, sprva tudi megleno. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1500 metri. V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo predvsem visoko nad vrhovi. Čez dan se bo nizka oblačnosti začel dvigati. Nekoliko hladneje bo, ledišče bo med 1100 in 1300 metri nad morjem.

V petek in soboto bo oblačno in povečini megleno z občasnih rahlim sneženjem, le v visokogorju nad okoli 2000 do 2300 metri bo lahko delno jasno, bo pa več oblačnosti visoko nad vrhovi. Količina padavin bo majhna, novi sneg ne bo vplival na lavinske razmere. Predvsem v soboto bo še malo hladneje. Snežna odeja se bo sesedala in preobražala ter počasi stabilizirala. Nevarnost snežnih plazov se bo zmanjšala, deloma tudi zaradi nižjih temperatur. Nastajala bo tudi skorja, predvsem v plasti med 1200 in 1800 metri.

10.01.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27667

Informacije

Informacije