Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 05.01.18

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo predvsem v severovzhodni Sloveniji delno jasno. Drugod bo pretežno oblačno. Predvsem v zahodni Sloveniji bodo občasno rahle padavine. Kakšna kaplja pa ni izključena tudi v osrednjih krajih. Ponekod bo pihal jugozahodni veter.
V soboto bo v severovzhodni Sloveniji povečini sončno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Ponekod v zahodni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo.
V nedeljo in ponedeljek bo pretežno oblačno, predvsem ponekod na zahodu bodo občasno rahle padavine. V nedeljo bo vzhodnih krajih še nekaj sonca. Ponekod bo pihal jugozahodnik, ob morju jugo. Razmeroma toplo bo.
V noči na torek se bodo padavine od zahoda razširile nad vso Slovenijo, lahko tudi zagrmi. Ob morju bo še pihal jugo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1300 metrov ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi sprožite plaz kložastega snega.

V petek se je v gorah segrelo, ledišče je na nadmorski višini okoli 2500 metrov. Snežna odeja se seseda in preobraža, zaradi pozitivne temperature se je sprva nekoliko labilizirala. Sneg je večinoma mehak, le na vetru izpostavljenih mestih je skorjast, ponekod lahko tudi trd. Veliko je klož, grebeni in sedla so precej spihani.

V petek bo v vzhodnih Karavankah in na Pohorju delno jasno, drugod oblačno in megleno, vrh oblačnosti je trenutno na nadmorski višini okoli 2000 metrov in se bo popoldne dvigal. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik, krepil se bo popoldne, ko se bodo začele predvsem v Julijcih in predgorju pojavljati rahle padavine. V soboto bo oblačno in megleno, le na Pohorju in deloma v vzhodnih Karavankah bo nekaj jasnine. Padavine na območju Julijskih Alp in predgorja bodo pogostejše, nekaj jih bo lahko tudi v Kamniško Savinjskih Alpah in zahodnih ter osrednjih Karavankah. Meja sneženja bo nad 1600 metrov nadmorske višine. Pihal bo zmeren do okrepljen jugozahodnik. V nedeljo bo vreme podobno, le padavine bodo manj pogoste, večinoma se bodo pojavljale na območju Snežnika in južnega ter zahodnega dela Julijskih Alp. Veter bo bolj južne smeri. Do ponedeljka zjutraj se vreme ne bo spremenilo.

Snežna odeja se bo v naslednjih dneh sesedala in preobražala, nižje tudi talila. Počasi bo postala bolj stabilna. V noči na torek bo ob prehodu hladne fronte več padavin. Pod mejo sneženja se bo sneg razmočil, višje bo zapadel nov, zato se bo povečala nevarnost snežnih plazov.

05.01.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije