Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 27.12.17

GRS v dveh akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 11.30 je od Koče Petelinovc proti Kropi, občina Radovljica, na poledeneli poti zdrsnila oseba in si poškodovala gleženj. Podhlajeno osebo so gorski reševalci postaje GRS Radovljica prenesli na klasični načini do reševalnega vozila. Prepeljana je bila v Splošno bolnišnico Jesenice.

Ob 13.39 se je na Veliki Planini, občina Kamnik, zaradi goste megle izgubila skupina osmih pohodnikov. Posredovali so gorski reševalci GRS Kamnik, ki so jih varno pospremili do planinske koče.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo na severovzhodu še nekaj sonca, drugod bo oblačno. Predvsem v zahodni polovici države bodo občasno padavine. Po nižinah bo deževalo, meja sneženja bo med 900 in 1200 m nadmorske višine. Pihal bo okrepljen južni veter, ob morju jugo. Ponoči se bo dež okrepil in zajel vso državo.
V četrtek bo oblačno s padavinami, ki bodo čez dan postopno slabele. Meja sneženja se bo sredi dneva spuščala in popoldne bo v notranjosti Slovenije ponekod lahko snežilo do nižin. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja.
V petek se bo postopno razjasnilo.
V soboto bo deloma jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Po nižinah bo zjutraj nekaj megle.

Razmere v gorah

Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je dokaj stabilna. Nevarna so predvsem še mesta z napihanim snegom na dovolj strmih pobočjih, kjer lahko sprožite plaz ob večji obremenitvi snežne odeje. Nižje je snežna odeja zaradi manjše količine snega in vmesnega dežja v preteklih dneh večinoma stabilna. Zaradi padavin se bo nevarnost v naslednjih dneh POVEČALA.

Stanje snežne odeje je zelo raznovrstno. Na južnih pobočjih je zaradi otoplitve sneg ojužen, ponekod tudi skorjast, na vetru izpostavljenih legah pa trda. Grebeni so močno spihani. V zatišnih in severnih legah je sneg še mehak. S povečano vlago in padavinami se bodo razmere seveda hitro spreminjale.

V sredo bo oblačno z občasnimi padavinami. Sončno bo še v vzhodnih Karavankah. Pihal bo jugozahodnik. Jutri se bodo padavine pojavljale v večjem delu naših gora. Meja sneženja bo danes in jutri med okoli 800 in 1200 metri nadmorske višine. Tudi v četrtek bodo še padavine, le meja sneženja se bo spustila pod 500 metrov nad morjem. Pihal pa bo severni do severovzhodni veter. Ničta izpterma se bo spustila pod 1000 metrov nadmorske višine. V petek se bo od zahoda jasnilo. V soboto in nedeljo bo suho vreme, nekoliko se bo spet segrelo, nastal bo temperaturni obrat.

V nadmorskih višinah z dežjem se bo snežna odeja razmočila in postala zato nestabilna, lahko se bodo strmih pobočij prožili posamezni talni plazovi. Višje se bo nevarnost postopno povečala zaradi novega snega. Do četrtka zvečer ga bo predvidoma zapadlo od 20 do okoli 50 cm, največ na območju zahodnih in osrednjih Julijskih Alp. Veter bo delal zamete in gradil opasti. Marsikje bo novi sneg prekril skorjo ali od vetra zbit sneg, zato se bodo lahko posamezni plazovi sprva prožili tudi spontano. Ob ohladitvi se bo sneg v nižjih legah stabiliziral, tudi manj ga bo tam zapadlo, višje pa bo ostal rahel in suh ter potencialno nestabilen še nekaj časa.

27.12.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije