Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 22.12.17

Na Voglu poškodovan smučar
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 12.00 se je na Voglu, občina Bohinj, poškodoval smučar. Posredovali so reševalci GRS Bohinj, ki so osebo oskrbeli in jo predali združeni ekipi HNMP in GRS na Brniku. Poškodovanec je bil s helikopterjem SV prepeljan v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V petek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Ponekod po nižinah bo zjutraj in dopoldne megla ali nizka oblačnost, ki se bo lahko ponekod zadržala večino dneva.
V soboto bo precej jasno, več oblačnosti pa bo v vzhodni Sloveniji. Ponekod po nižinah bo megla ali nizka oblačnost, ki se bo lahko zadržala tudi večji del dneva, proti večeru bo možna tudi ob morju.
V nedeljo bo pretežno jasno. Ponekod po nižinah bo megla ali nizka oblačnost, ki se bo pojavljala tudi ob morju. V višjih legah bo razmeroma toplo.
V ponedeljek bo na vzhodu delno jasno, drugod se bo od zahoda postopno pooblačilo. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so strma pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer lahko sprožite predvsem plaz kložastega snega, kložo lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje. Nižje je snežna odeja zaradi manjše količine snega in vmesnega dežja v preteklih dneh večinoma stabilna.

Nadaljuje se suho vreme. Snežna odeja se počasi seseda in preobraža. V zatišnih legah je večinoma mehka, na vetru izpostavljenih legah pa precej spihana, pa tudi trda. Predvsem v sredogorju je ponekod na površini tanka skorja. Veliko je zametov in opasti, grebeni in sedla so ponekod spihani do stare podlage. Do danes se je v višinah precej segrelo. Plast zraka s temperaturo nad ničlo je od okoli 700 do 1800 m nadmorske višine. Zrak je suh, zato se snežna odeja ni ojužila.

Tudi v prihodnjih dneh se bo nadaljevalo suho in deloma sončno vreme. Do jutri opoldne bodo temperaturne razmere podobne kot danes, jutri popoldne pa se bo še segrelo in ledišče bo zvečer ter v nedeljo nad našimi najvišjimi vrhovi, v ponedeljek pa se bo že spustilo do nadmorske višine okoli 2500 m, v torek pa pod 1500 m. V ponedeljek bo zapihal jugozahodnik in v zahodnem delu naših gora se bo začela nabirati oblačnost. Rahle padavine bodo predvsem ponekod v Posočju ter v hribih Notranjske in severne Primorske. V torek se bodo padavine na zahodu nekoliko okrepile. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 600 in 900 m nad morjem. Snežna odeja se bo zaradi otoplitve hitreje sesedala, predvsem na južnih pobočjih bo nastajala skorja. Še vedno bo potencialno nestabilna na strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom, ki jih je precej.
Nevarnost snežnih plazov bo ostala nad okoli 1600 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa bo MAJHNA, 1. stopnje.

22.12.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije