Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 20.12.17

Prepeljali smučarja | Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 11.37 so iz Areha, občina Ruše s pomočjo helikopterske reševalne enote HNMP Maribor prepeljali v UKC Maribor smučarja, ki se je poškodovala na smučišču.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo sprva povsod zmerno do pretežno oblačno, po nekaterih nižinah lahko tudi megleno. Čez dan se bo predvsem v zahodni in deloma osrednji Sloveniji delno razjasnilo, več oblačnosti pa bo ostalo v vzhodnih krajih.
V četrtek bo sprva precej jasno, po nekaterih nižinah bo megla ali nizka oblačnost. Čez dan se bo oblačnost povečala, manj oblačno bo v zahodnih krajih.
V petek in soboto bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Ponekod po nižinah se bo zadrževala megla ali nizka oblačnost.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1400 m zmerna, 2. stopnje, nižje pa majhna, 1. Stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so strma pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer lahko sprožite predvsem plaz kložastega snega, kložo lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje. Nižje je snežna odeja zaradi manjše količine snega in vmesnega dežja v preteklih dneh večinoma stabilna.

Nadaljuje se suho in hladno vreme. Snežna odeja se počasi seseda in preobraža. V zatišnih legah je večinoma mehka, na vetru izpostavljenih legah pa precej spihana, pa tudi trda. Predvsem v sredogorju je ponekod na površini tanka skorja. Veliko je zametov in opasti, grebeni in sedla so ponekod spihani do stare podlage.

Tudi v prihodnjih dneh se bo nadaljevalo suho in deloma sončno vreme. Temperatura bo v sredo pod ničlo, v četrtek pa bo začel v višinah dotekati toplejši zrak in do večera bo ledišče na nadmorski višini okoli 1900 m. Nastal bo močan temperaturni obrat, predvidoma bo plast hladnega zraka od tal segala do nadmorske višine okoli 700 m. V petek bo v višinah še topleje, plast hladnega zraka pri tleh pa še tanjša. Ledišče bo na nadmorski višini med 1200 in 1800 m. Topli zrak bo razmeroma suh.

Snežna odeja se bo v prihodnjih dneh počasi preobražala. Ob postopni otoplitvi bo zrak dokaj suh, zato se sneg čez dan ne bo kaj dosti ojužil, se bo pa hitreje preobražal in na prisojah bo vendarle nastajala tanka skorja. Snežna odeja bo še vedno potencialno nestabilna na strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom, ki jih je precej. Nevarnost snežnih plazov bo ostala zmerna, 2. stopnje.

20.12.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije