Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 13.12.17

Predviden razvoj vreme - Razmere v gorah

V sredo bo oblačno s padavinami, po nižinah v notranjosti bo večinoma snežilo. Popoldne bodo padavine oslabele in do večera povečini prehodno ponehale. V Vipavski dolini in na Krasu bo pihala šibka burja.
V četrtek bo v severni in vzhodni Sloveniji deloma jasno, drugod bo oblačno. Predvsem na Primorskem in Notranjskem bodo ponovno krajevne padavine. Po nižinah bo deževalo, meja sneženja se bo dvignila nad 1000 metri nad morjem. Pihal bo zmeren jugozahodni veter. V gorah je velika nevarnost snežnih plazov.
V petek bo oblačno in deževno, pihal bo jugozahodni veter. Zvečer in v noči na soboto se bo meja sneženja v notranjosti Slovenije večinoma spustila do nižin.
V soboto zjutraj bodo padavine ponehale, čez dan se bo delno razjasnilo.

Razmere v gorah

Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov je ZMERNA, 3. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje.
Nevarna so strma pobočja in mesta z napihanim snegom v visokogorju, kjer se lahko prožijo posamezni plazovi novega, suhega snega. Plaz lahko sprožite tudi že ob manjši obremenitvi snežne odeje zlasti na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Nižje, kjer je v preteklih dneh deževalo, pa je sneg ob ohladitvi pomrznil in se stabiliziral, količina novega snega, ki je zapadel preteklo noč, pa je premajhna, da bi poslabšala lavinske razmere.

V zadnjih 48 urah je v gorah nad okoli 1800 metrov zapadlo največ snega na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank in sicer tudi več kot 160 cm! Manj ga je drugod in sicer v osrednjih Karavankah ter v Kamniško Savinjskih Alpah od 20 do okoli 50 cm, še manj v vzhodnih Karavankah, le od 10 do 20 cm. Nižje je dolgo deževalo, sneg se je sesedal in kopnel, ob koncu padavin pa je zapadlo okoli 10 cm snega do nadmorske višine 1000 metrov, v noči na sredo pa je snežilo še nižje, a je snega bolj malo.
V visokogorju je večinoma snežilo na skorjasto podlago, le v osojah je bil stari sneg še mehak. Zato so v snežni odeji ponekod šibke plasti. Močan jugozahodnik je delal zamete in gradil opasti, grebeni so močno spihani. Sneg je rahel in mehak, nižje pa je plast novega snega plitva.

13.12.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije