Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 01.12.17

GRS v akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Predviden razvoj vremena

V petek bo oblačno, ponekod bo občasno naletaval sneg. Na Primorskem se bo čez dan delno razjasnilo. Pihala bo šibka burja, ki se bo proti večeru krepila.
V soboto bo na zahodu delno jasno, drugod bo pretežno oblačno. Na Primorskem bo pihala večinoma zmerna burja, na severovzhodu Slovenije pa severni veter.
V nedeljo bo na zahodu delno jasno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno. Jutro bo mrzlo in ponekod po nižinah megleno. Burja bo oslabela.
V ponedeljek bo delno jasno, jutro bo zelo mrzlo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1300 metrov ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Nevarna so strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. S strmih pobočij se lahko spontano sprožijo tudi posamezni plazovi suhega, nesprijetega snega. Nižje, kjer je padal moker sneg, je nevarnost manjša. V sredo in četrtek je snežilo. Po gorah in hribih je zapadlo od 20 do okoli 50 cm snega. Količina je bila manjša v vzhodnem delu naših gora, pa tudi na skrajnem severozahodu je bilo padavin nekoliko manj kot drugod. V četrtek je bila meja sneženja večinoma med 600 in 900 metri, v četrtek pa pod 500 metri. Sprva je pihal jugozahodnik, nato severovzhodnik in severni veter. Nastali so novi zameti in opasti. Grebeni so precej spihani. Snežna odeja je mehka, rahla pa predvsem nad nadmorsko višino okoli 1600 metrov, nižje je sneg razmeroma gost. V petek bo oblačno in megleno, občasno bo ponekod še rahlo snežilo. V soboto in v nedeljo bo precej jasno, le v nedeljo bo ponekod v sredogorju nekaj oblačnosti in lahko bo tudi občasno megleno. Pihal bo okrepljen vzhodni do severovzhodni veter, ki bo v nedeljo nekoliko oslabel. Temperatura bo ves čas pod ničlo. V ponedeljek bo zmerno, občasno ponekod pretežno oblačno in suho. Snežna odeja se bo le počasi sesedala in zaradi nizkih temperatur počasi preobražala. Tudi na prisojnih pobočjih sonce ne bo imelo kaj dosti vpliva na preobražanje. Sneg bo ostal mehak in razmeroma rahel. Veter bo prenašal sneg, Novi zameti bodo predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Nevarnost snežnih plazov se bo v naslednjih dneh počasi nekoliko zmanjšala. Predvsem bodo nevarna mesta z napihanim snegom ter strma pobočja, kjer boste lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožili snežni plaz. Spontanega plazenja večinoma ne pričakujemo več.

01.12.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije