Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 23.11.17

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah 

V četrtek bo na vzhodu in severu večinoma sončno, drugod pa pretežno oblačno. Ponekod na Primorskem in Notranjskem bo megleno, občasno bo tam tudi rosilo ali rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter, ki bo ponoči prehodno ponehal.
V petek bo na vzhodu in severu Slovenije deloma jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah severovzhodne Slovenije megla. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Popoldne bo ponekod spet zapihal jugozahodnik.
V soboto bo v zahodnih krajih pričelo deževati. Ob morju bo zapihal jugo, drugod se bo nekoliko okrepil jugozahodni veter. Popoldne se bo dež krepil in širil proti osrednjim krajem, v noči na nedeljo pa bodo padavine zajele vso Slovenijo. Hladilo se bo, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 600 m. Zapihal bo severni veter, na Primorskem burja.
V nedeljo zjutraj bodo padavine oslabele in čez dan večinoma ponehale. Na Primorskem bo pihala zmerna burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov MAJHNA, 1. stopnje.
Snežna odeja je večinoma stabilna. Le ponekod na strmih pobočjih lahko ob veliki dodatni obremenitvi snežne odeje sprožite plaz kložastega snega. Spontanih plazov ne pričakujemo.

Snežna odeja se je ob otoplitvi, ko se je ledišče dvignilo nad najvišje vrhove, najprej nekoliko labilizirala, hkrati pa se je začela hitreje sesedati in preobražati. Sedaj se je že stabilizirala tudi v visokogorju. Sneg je večinoma skorjast, skorja ne drži človeške teže. Predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel je precej napihanega snega, vetru izpostavljena mesta pa so spihana, ponekod do tal.

V četrtek bo v vzhodnih Karavankah, na Pohorju ter v vzhodnem delu Kamniško Savinjskih Alp delno jasno, drugod pa pretežno oblačno in ponekod megleno. Predvsem med zgornjim Posočjem in Snežnikom bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo zahodni do jugozahodni veter, ki se bo zvečer prehodno obračal v severnik. Tudi v petek bo vreme podobno, le rahel dež na zahodu bo manj verjeten. Spet bo pihal jugozahodnik. V soboto se bodo padavine na zahodu krepile in se počasi širile nad osrednjo, v noči na nedeljo pa tudi nad vzhodno Slovenijo. meja sneženja bo sprva na nadmorski višini med 1300 in okoli 1800 metrov in se bo v noči na nedeljo spuščala. V nedeljo zjutraj bo na okoli 600 metrov nadmorske višine. Padavine bodo dopoldne hitro ponehale in popoldne se bo zjasnilo. Zapihal bo okrepljen severni veter.

Sneg se je povsod ojužil. Do sobote se bo še nekoliko sesedel,v nižjih nadmorskih višinah bo tudi kopnel, še zlasti ob sobotnem dežju. Do nedelje zjutraj bo zapadlo na zahodu od 10 do okoli 40 cm snega, odvisno od nadmorske višine, drugod bo snega manj. Nad mejo sneženja bo že jugozahodnik delal zamete, potem pa še severni veter. Ker bo v visokogorju snežilo na skorjasto podlago, bo v snežni odeji ostala šibka plast, po kateri se bo novi sneg lahko plazil. Nižje, kjer bo sprva deževalo, bo vez med starim in novim snegom razmeroma dobra. predvsem nad okoli 1600 metri se bo do nedelje zjutraj nevarnost snežnih plazov povečala.

23.11.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije