Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 21.11.17

Občanu se je poslabšalo zdravstveneo stanje
Predviden razvoj vreme - Razmere v gorah 

Ob 17.45 se je na Spodnjem Jezerskem občanu poslabšalo zdravstveno stanje zaradi alergije na zdravilo. Prvi posredovalci PGD in GRS Jezersko so oskrbeli obolelega do prihoda reševalcev NMP Kranj. Odpeljan je bil v bolnišnico na Golnik.

Predviden razvoj vremena

V torek bo zmerno, ponekod tudi pretežno oblačno. Zapihal bo jugozahodni veter.
V sredo bo v severnih in vzhodnih krajih povečini sončno, drugod bo pretežno oblačno. Pihal bo jugozahodni veter.
V četrtek in petek bo na vzhodu še večinoma sončno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. V hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno možen rahel dež. Še bo pihal jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1900 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje.
Predvsem so nevarna strmejša pobočja z napihanim snegom, kjer lahko ob obremenitvi snežne odeje sprožite plaz kložastega snega. Spontano plazenje je malo verjetno.

V petek čez dan se je ohladilo, ledišče je bilo ob koncu tedna večinoma na okoli 1000 metrov nadmorske višine. Snežna odeja je pod nadmorsko višino okoli 2000 metrov pomrznila in se nekoliko stabilizirala. Sonce ni bistveno vplivalo na preobražanje snega, razen pod 1000 metrov. Snežna odeja je sedaj povečini skorjasta, le v zatišnih senčnih legah je ponekod sneg mehak. Skorja ne drži človeške teže. Veliko je zametov, grebeni in vrhovi so močno spihani, ponekod do golega. Snežna odeja se začenja na precej različni nadmorski višini.

V ponedeljek bo pretežno jasno. Severni veter v visokogorju bo slabel. V torek se bo pooblačilo predvsem v sredogorju zahodnih in južnih Julijskih Alp, drugod bo precej jasno. Zapihal bo jugozahodnik, v visokogorju pa bo pihal zmeren severozahodnik. Ledišče se bo do popoldneva dvignilo do nadmorske višine okoli 2200 metrov. V sredo bo še nekoliko topleje, ledišče bo nad našimi najvišjimi vrhovi. Pihal bo zahodni do jugozahodni veter. Oblačnost se bo večinoma zadrževala nad hribi Notranjske in severne Primorske ter na območju južnih in zahodnih Julijcev.

Snežna odeja se bo ob postopni otoplitvi v torek in v sredo nekoliko ojužila in zato bo postala nekoliko manj stabilna, zato se bo prehodno spet nekoliko povečala nevarnost snežnih plazov v sredogorju. Hitreje se bo sesedala in preobražala.

21.11.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije