Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Turizem morda rešilna bilka

Večer, Podravje - Darja Lukman Žunec: … za Haloze. Na haloškem območju je okoli 185 turističnih postelj v 13 objektih, …

"Da bi resnično izkoristili neulovljivo prednost, je nujno potrebno sodelovanje države, občin in zainteresiranih ključnih ponudnikov," doda Golc. Upokojeni menedžer Stanislav Brodnjak, ki se je lotil naložbe v prestižni haloški hotel, opozarja, da morajo tod ponuditi program za vse vrste turistov: "Od ljudi, ki želijo bivati v naravi, do petičnih gostov. Oboje je potrebno, da bi dosegli preboj!""Da bi resnično izkoristili neulovljivo prednost, je nujno potrebno sodelovanje države, občin in zainteresiranih ključnih ponudnikov," doda Golc. Upokojeni menedžer Stanislav Brodnjak, ki se je lotil naložbe v prestižni haloški hotel, opozarja, da morajo tod ponuditi program za vse vrste turistov: "Od ljudi, ki želijo bivati v naravi, do petičnih gostov. Oboje je potrebno, da bi dosegli preboj!"ediščine in gostoljubnosti ne manjka, ni pa enotnega tržnega nastopa.
Na haloškem območju je okoli 185 turističnih postelj v 13 objektih, 40 pomembnejših kulturnozgodovinskih spomenikov, od katerih jih 14 tudi tržijo. Gre za muzejske etnografske zbirke, manjše muzeje, ohranjene stare viničarije in kmetije, gradova Borl in Štatenberg ter znamenito gotsko baziliko na Ptujski Gori. Tudi restavracij s stalno kakovostno ponudbo imajo kar 13 ter še 22 ponudnikov kulinaričnih posebnosti, odličnega vina, kmetijskih pridelkov in izdelkov starih domačih obrti.
Samo Ptujsko Goro denimo letno obišče 50 do 60 tisoč obiskovalcev. Tanja Leskovar, predsednica turističnega društva, pravi, da vsaj dve tretjini gostov obišče tudi njihov turističnoinformacijski center (Tic), si ogleda galerijo fotografskega mojstra haloških portretov Stojana Kerblerja in etnografsko zbirko v Starotrški hiši.
"Zagotovo pa nam manjka postajališče za avtodome, mogoče ob športnem igrišču," opozori na neizrabljeno priložnost.

Odlična prometna lega
Večina naših sogovornikov poudarja izredno dobro lego ob prometnici phyrnske avtoceste, po kateri letno dobesedno preko Haloz potuje dobrih devet milijonov potnikov. Tudi po drugi večji prometnici od Ptuja do Varaždina jih letno potuje 1,7 milijona.
"Ob tem se zelo blizu Haloz nahajata tudi pomembnejši turistični destinaciji, kot sta Ptuj s 140 tisoč prenočitvami letno in Rogaška Slatina s 226 tisoč. Ob tem je obe omenjeni mesti lani obiskalo več kot 102 tisoč dnevnih turistov," poudarja Jernej Golc iz Podeželskega razvojnega jedra Halo iz Cirkulan, kjer imajo tudi Tic.
Ne gre zanemariti še dejstva, da so Haloze precej blizu bazenu termalne ponudbe vzhodnega dela Slovenije in odlične za enodnevne izlete. Golc opozarja, da je dilema, ali so pri turističnem razvoju prej potrebni turisti ali ponudba, lažna, saj je treba delati za oboje hkrati.

Ni enotne blagovne znamke
Potencialnih obiskovalcev Haloz se torej ponuja veliko, a jim hkrati kot geografska celota od Zavrča do Makol ni uspelo izdelati prepoznavne turistične blagovne znamke kakor tudi ne pritegniti večjih turističnih operaterjev, ki bi privabljali turiste na to območje s specifičnimi paketi. Izjema je morda le martinovanje v Halozah, ko se proda nekaj več prenočitev preko agencij zaradi množice privlačnih dogodkov.
Golc pravi, da domačini vidijo potencial v turizmu, saj so med projekti za evropski denar v okviru razpisov LAS Haloze večinoma prav te vsebine. Za vlaganje v turizem je letos kar 18 projektov posameznikov, društev ali občin. Očitno Haloze slutijo svojo priložnost. In morda je turizem zanje sploh edina resnejša razvojna priložnost. Ob dejstvu, da za kmetijstvo veljajo omejeni dejavniki in da večjih industrijskih objektov ni pričakovati.

Manjka sodobna ponudba
Med nastanitvami morda manjka sodobnejša ponudba, kot so glamping, postajališča za avtodome, kakšna ziplinija ali adrenalinski parki ter doživljajski in bike programi, meni Matija Brodnjak, destinacijski turistični menedžer spodnjega Podravja, v katero so vključene tudi Haloze. "Poskušamo jih vključiti v naš projekt obdravske kolesarske poti, saj je Drava v neposredni bližini. Z dobro ponudbo bi lahko pritegnili tudi goste z avtoceste, da ostanejo kak dan. A je treba več skupne promocije, saj manjši ponudniki stroška ne zmorejo sami," poudarja Brodnjak. Izpostavi še aktivnejšo promocijo pohodništva, saj obstaja priljubljena Haloška planinska pot, ki jo bodo še intenzivneje promovirali. 
"Da bi resnično izkoristili neulovljivo prednost, je nujno potrebno sodelovanje države, občin in zainteresiranih ključnih ponudnikov," doda Golc. Upokojeni menedžer Stanislav Brodnjak, ki se je lotil naložbe v prestižni haloški hotel, opozarja, da morajo tod ponuditi program za vse vrste turistov: "Od ljudi, ki želijo bivati v naravi, do petičnih gostov. Oboje je potrebno, da bi dosegli preboj!"

Darja Lukman Žunec

Fotografiji:
(1) Ptujsko Goro letno obišče 50 do 60 tisoč ljudi. Prav bi prišlo postajališče za avtodome. (Igor Napast)
(2) Neizkoriščena priložnost: pod zaprtim borlskim gradom se letno pelje 1,7 milijona ljudi. (Marko Vanovšek)


Marijin plašč in Tim Gajser
Peter Robinson iz Velike Britanije: "Z ženo že nekaj čas živiva na Nizozemskem in sva se podala na pot z avtodomom. Zanima naju umetnost in navdušena sva nad gotsko lepotico na Ptujski Gori. Čudovita je Marija s tem velikim plaščem, pod katerim vidiš obraze resničnih ljudi. Prenočila sva kar na parkirišču. Še kak dan si bova vzela za kolesarjenje, pokrajina je z vrha videti čudovita in mirna."
Družina Horjak iz okolice Ljubljane se je zadnji počitniški teden podala po Sloveniji. "Ptujska Gora nas je že dalj časa privlačila. Zdaj bomo, ker naša sinova obožujeta motokrosista Tima Gajserja, poiskali še Makole. Da vidimo, kje živi njun idol, kot sva jima obljubila," pripoveduje Manca, vodja družinskega potepanja.

Le tisoč prenočitev
Da je haloški turizem v povojih, priča podatek, da prenočitve v uradnih statistikah po občinah sploh niso zajete. Le dve občini od sedmih imata namreč sprejeta odloka o turističnih taksah, ki so vir za poročila. Neuradno Jernej Golc ocenjuje, da je bilo v treh najbolj obiskanih mesecih v Halozah le okoli 1000 prenočitev: "V poletnih mesecih so ob avtocesti (AC) Draženci-Gruškovje vse zmogljivosti v petih večjih objektih praktično skoraj ves čas zasedene. Za oddaljene objekte se ta vpliv bistveno zmanjša."

Vecer.si 01.09.2017
Turizem morda rešilna bilka za Haloze

Devet milijonov potnikov letno potuje po phyrnki preko Haloz
 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije