Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slabo označene

Novi tednik Celje: ...  markacije na Kopitnik

Bralko je zanimalo, zakaj je pot na znan zasavski vrh Kopitnik slabo označena, saj se številni turisti izgubijo in iščejo informacije pri domačinih.

Med Rimskimi Toplicami in Zidanim Mostom se visoko nad desnim bregom reke Savinje dviga kopitast, raztegnjen in rahlo skalnat hrib Kopitnik, ki je med domačimi pohodniki zelo priljubljen. A zanimiv je tudi za goste iz Rimskih term in tudi za pohodnike iz ostalih krajev, ki se pogosto ne znajdejo najbolje, saj markacije niso povsod dobro urejene. Predsednik Planinskega društva Rimske Toplice Jure Potokar je razložil, da so poti do Koče na Kopitniku dobro označene, enako tudi začetki pohodov. »Pogosto so naše markacije na drevesih, a ker so ta velikokrat polomljena, tudi markacij ni več. Žal imamo samo enega markacista, ki skrbi za urejenost označb, pri čemer vsega ne zmore sam postoriti. Kmalu bo dobil pomoč in prepričan sem, da bomo potem bolj redno in vestno označevali poti.« Priznava, da so imeli težave, ker so se pohodniki kdaj izgubili, a za vse poti na Kopitnik ne skrbi samo njihovo društvo, temveč tudi sosednja. Ob tem je Potokar še dodal, da je mogoče za zdraviliške goste Rimskih term začetek poti res slabše označen, ker prav iz term ni nobene neposredne poti do Koče na Kopitniku, a bodo v sodelovanju s hotelskim osebjem skušali bolje informirati morebitne pohodnike. Jure Potokar je še poudaril, da morajo biti pohodniki poleg sledenja pravi poti pozorni tudi na primerno obutev, saj Kopitnik ni primeren za nedeljske sprehajalce v natikačih.
BGO 

24.08.2017
Slabo označene markacije na Kopitnik

 

1 komentarjev na članku "Slabo označene"

Bruno Fras,

Žal je pač tako, da to ni osamljen primer. Kolikor vem, imajo nekatera društva težave z markacisti (vse manj je dobrih prostovoljcev za ta opravila) in posledice so vidne na terenu. Pred nedavnim sem pohajal po Kozjaški planinski poti (od Sv. Pankracija do Kaple na Kozjaku) in sem z žalostjo ugotavljal razliko med avstrijsko pohodno potjo in kozjaško (obe potekata vzporedno, delno pa skupaj). Avstrijci imajo lično izdelane smerne oz. obvestilne tablice in dobro vidne markacije, ki so precej večje od naših Knafelčevih. Jih tudi redno obnavljajo, naše pa so ponekod še komaj vidne ali celo manjkajo na pomembnih križiščih. Zato priporočam pohodnikom, ki se bodo podali na to zanimivo obmejno pot, da se raje držijo avstrijske poti. Med drugim bodo obdarjeni z lepimi razgledi, vse do Golice (Koralp). Toplo tudi priporočam ogled zelo zanimivega in lepo urejenega Vintgarja Starega potoka (Altenbachklamm) na severnem pobočju Kozjaka. Izhodišče je v mestecu Oberhaag (Zg. Osek), vintgar se konča pribl. sto metrov od meje. Uživajte v lepi naravi! BrunoFF

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije