Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Turisti v Ribnici na Pohorju

imageVečer, Koroška - Urška Polanc: … željni domačega in lokalnega. Pester nabor turistov z leti v porastu. Večina željna domačih izdelkov, presenetili le Kitajci z željo po mačjem mesu.

V Ribnici na Pohorju, kjer glavnino še vedno predstavlja zimski turizem, je poleti manj slovenskih turistov, apartmajsko naselje polnijo predvsem tujci, privabili so tudi veliko tradicionalnih gostov. Lista narodnosti je dolga, na njej pa so Poljaki, Čehi, Madžari, Ukrajinci pa tudi Danci in Finci. "Iz Savdske Arabije in Izraela pridejo za daljše obdobje, tudi za mesec dni, že približno štiri leta," oceni Katja Hren, vodja recepcije apartmajskega naselja v Ribnici.
Domačini so jih lepo sprejeli in z njimi navezali stik. Predvsem za njihovo kopico otrok pravijo, da so "posrečeni", ko bosih nog raziskujejo pohorske jase. "Šele ko se zmrači, pridejo na plano, vriskajo in tekajo po travniku, kjer je pozimi smučišče," pove domačinka. Letos v Ribnici opažajo porast poletnega turizma, gostov je več. "Do 15. avgusta so bile vse kapacitete zasedene, apartmaji razprodani," pojasni Hrenova. Glede na nove rezervacije se zdi, da bo tako tudi v prihodnjih dneh, apartmaji bodo polni tudi po 25. avgustu. Opaža, da se je čez poletje večkrat zgodilo, da so enodnevni gostje ostali dalj časa. Nekateri, ki so letos poleti prišli prvič, so bili tako navdušeni, da so si nastanitev rezervirali tudi za zimo. Veliko je tudi športnikov, nekaj glasbenikov, že več let prihajajo rokometaši iz Madžarske, ki najamejo dvorano v Radljah, letos tudi nogometaši iz Srbije.
imageGoste v Ribnico še vedno privabljata zeleno okolje in sveži zrak. "Tu lahko najdejo svoj košček miru," pove Hrenova. Razloži, da jim že v startu posredujejo čim več informacij. Prilagodijo se njihovim željam, organizirajo aktivnosti in poiščejo dejavnosti v bližnji okolici. Gostu iz Kuvajta so pomagali celo pri najemu jadrnice. Obiskovalci Ribnice veliko kolesarijo, zelo navdušeni so nad Vodnim parkom v Radljah, še vedno pa primarni namen obiska ostaja pohodništvo. Pohodniki radi obiščejo vse bližnje izletniške točke, kot so Kope in Ribniško jezero, družine pa rade gredo tudi na Roglo in Pesek. Otroci so v Ribnici posebej navdušeni nad kmetijo tete Lene, ki za otroke pripravi košarice za hranjenje živali. Letošnja novost, ki jo navdušeni testirajo gostje apartmajskega naselja v Ribnici, je piknik košarica. Idejo je zasnoval domačin, izdelal pa jo je iz naravnega materiala. V njej je nabor raznovrstnih izdelkov z okoliških kmetij. "Želimo jim ponuditi tisto domače, naše, kar jim je tudi najbolj všeč," pove Hrenova. Ideja piknika v naravi, s košarico, ki ima poleg domačih dobrot še odejo, je bila najbolj všeč Špancu, Izraelci pa so domov vzeli kar deset litrov medu, ki so ga prvič pokusili v Ribnici. Tu so še tisti gostje, ki imajo posebne želje, vezane na njihovo kulturo. "Kitajci so želeli jesti mačko oziroma mačje meso, pri čemer jim nismo mogli ustreči," pove še vedno začudena Hrenova.

Urška Polanc

Fotografija (Urška Polanc):
Turisti se radi sprehodijo do Ribniškega jezera.

Vecer.si 22.08.2017
Turisti v Ribnici na Pohorju željni domačega in lokalnega

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije