Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Polne roke dela

24ur.com: ... za ekipo helikopterskega reševanja v gorah. Reševali planinko in planinca, ki sta omagala zaradi bolezni  Večer

Medtem ko je ekipa helikopterskega reševanja v gorah hitela na pomoč poškodovanima jadralnemu padalcu in kajakašu, so dobili klic na pomoč obnemogle planinke v Zgornji Krmi. Ta se je v gore odpravila kljub bolezni. Zaradi bolezenskega stanja je obnemogel tudi planinec, ki se je vzpenjal na Planino Konjščica.

Ekipa helikopterskega reševanja v gorah je s policistom gorske policijske enote na praznični torek posredovala kar v štirih primerih. Prvič v primeru poškodovanega jadralnega padalca, nato v nesreči kajakaša na reki Soči. Oba sta bila s helikopterjem prepeljana v ljubljanski klinični center. Je pa ekipa med premeščanjem obeh iz helikopterja v stavbo kliničnega centra sprejela še tretji klic na intervencijo.

S PU Kranj so sporočili, da je v planini Zgornja Krma zaradi bolezenskega stanja omagala planinka. Ekipa je onemoglo planinko na kraju oskrbela in jo s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v jeseniško bolnišnico. Popoldan okoli 16. ure pa je pri vzponu na Planini Konjščica zaradi zdravstvenih težav obnemogel še en planinec. Tudi ta je bil na kraju oskrbljen in s helikopterjem prepeljan v jeseniško bolnišnico. Tudi v tem primeru je vzrok bolezensko stanje.

Kot opozarjajo policisti in na Planinski zvezi Slovenije, se v gore vedno odpravimo pripravljeni, primerno opremljeni in v dobri telesni kondiciji. Nikoli bolni ali utrujeni. V gorah, ki so kraji ekstremov, je vročina zelo nevarna. Če je pozimi problematičen mraz, je poleti enako nevarna vročina. Zato naj bo izbira ture premišljena in prilagojena dejanskim in realnim zmožnostim posameznika in njegovemu zdravstvenemu stanju. Kot navajajo na PU Kranj, je treba hoditi po označenih poteh, uživati dovolj brezalkoholnih tekočin ter turo prekiniti in poklicati pomoč, če nastanejo zdravstvene težave. Večje tveganje za poškodbe in nesreče pomeni tudi drugi del ture, ko se planinci in pohodniki vračajo s hribov in so že utrujeni. Takrat velikokrat prihaja do padcev, zdrsov, usoden pa je lahko vsak spotik. Zato se za sestop izbira lažje poti. Prav tako velja, da kdor je preutrujen, naj ne tvega, ampak naj si na varnem mestu odpočije in se nato vrne v dolino še pred temo, v nevihti pa naj si poišče varno zavetje.

Vsako leto znova pristojni opozarjajo, da mnogi premalo resno jemljejo gore in se nanje odpravljajo preslabo pripravljeni. Preberite več o nasvetih za varno pot v gore in opremi, ki jo potrebujete, ter jih tudi upoštevajte!

Ta konec tedna dež in ohladitev
Tudi pred prihajajočim koncem tedna velja opozorilo. Gore so v poletnih časih zelo mamljive, žal pa so za ta konec tedna napovedane padavine, predvsem nevihte v soboto popoldan in v noči na nedeljo, ko se bo tudi občutno ohladilo.

Večer, 17.08.2017:  Reševanje v gorah

Večer, Kronika: V torek, 15., je bil zahteven dan za ekipo helikopterskega reševanja v gorah na Gorenjskem. Opoldne so intervenirali v nesreči jadralnega padalca pod vzletiščem Kobale v občini Tolmin. Med tem reševanjem se je ekipa odzvala tudi v nesreči kajakaša na Soči pod naseljem Trnovo ob Soči v občini Kobarid. Oba so s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center. Med premeščanjem obeh iz helikopterja v stavbo kliničnega centra je ekipa sprejela še tretji klic na intervencijo. V Zgornji Krmi je zaradi bolezenskega stanja omagala planinka, ki so jo s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v jeseniško bolnišnico. Popoldan okoli 16. ure pa je pri vzponu na Planini Konjščica zaradi zdravstvenih težav obnemogel še en planinec. Tudi njega so s helikopterjem prepeljali v jeseniško bolnišnico. (čk)
 

 


 

 

16.08.2017 12:03
Polne roke dela za ekipo helikopterskega reševanja v gorah. Reševali planinko in planinca, ki sta omagala zaradi bolezni

 

 

 

Vecer.si 17.08.2017
Reševanje v gorah

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije