Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kampiranje na črno

Večer, Slovenija, Turistična središča - Franja Žist: Kampiranja na črno je vse več, kampi pa v najvišji sezoni pokajo po šivih

Če postavite šotor ali se ustavite z avtodomom na neustreznem mestu in vas zalotijo, boste plačali 83 evrov, v Triglavskem narodnem parku pa 100.
Nadzor nad tem, ali kdo prenočuje na neprimernem mestu, si delijo policija, lokalni redarji z občinskimi inšpektorji in nadzorniki Triglavskega narodnega parka. Kot razlagajo sogovorniki, predstavniki vseh različnih služb načeloma večino kršiteljev opozorijo, da je kampiranje zunaj kampov nedovoljeno, in če se ti umaknejo, je vse v redu. Kampiranja na črno je največ v turističnih predelih, pri nas še posebej na območjih med Mojstrano in Kranjsko Goro, okrog Bleda in Bohinja ter v Bovcu.

Veliko povečanje turističnega obiska
V Bovcu kampiranje na nedovoljenih mestih obravnava redarska služba medobčinske uprave, ki združuje občine Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči. "Letos je v sozvočju z velikim povečanjem turističnega obiska tudi kampiranje na črno v porastu, vendar poskušamo zadeve urediti s prijaznim pristopom in opozorilom kršiteljem. Hkrati jih redar napoti v najbližji avtokamp, pri tem pa ugotavljamo, da veliko kršiteljev prenoči na za to nenamenjenih mestih iz preprostega razloga, ker so jih v kampih zaradi zasedenosti kapacitet že zavrnili," pojasni Milan Štulc iz občine Bovec. Hujšim kršiteljem, denimo zaradi vožnje po naravnem okolju za namen kampiranja, redar izda plačilni nalog. "Ker pa se zavedamo, da bo z vedno večjim številom 'kamp turistov' tudi tovrstna problematika vse večja, bomo za prihodnjo sezono skupaj z Medobčinsko upravo in Turizmom doline Soče pripravili strategijo, kako kampiranje na črno na primeren način zmanjšati oziroma odpraviti." Ukrepov na področju nedovoljenega kampiranja, kamor sodijo klasično šotorjenje brez dovoljenja na javnem mestu kot tudi druga prenočevanja na javnem mestu (v vozilu, v spalni vreči …) ter prenočevanje v bivalnih vozilih, kjer je to s prometno signalizacijo izrecno prepovedano (ko ne gre za obvezen počitek na poti), je bilo v njihovi občini lani največ od leta 2010. "Delno je to zaradi izjemno dobrega turističnega obiska in lepega vremena. Tako smo preteklo leto zaradi nedovoljenega kampiranja oziroma prenočevanja na javnih krajih na območju občine Bovec kršiteljem izrekli 186 ukrepov."
Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled, Bohinj in Železniki je na območju Bleda v prvih sedmih mesecih evidentiral 17 kršitev nedovoljenega kampiranja na javnem kraju, ki za to ni določen, ali na zasebnem prostoru brez soglasja lastnika ali posestnika, pravi vodja inšpektorata Primož Lah. V enakem obdobju lani je bilo uvedenih 36 prekrškovnih postopkov, v celem letu 89. "Kritičen čas je prva polovica avgusta, ko so te kršitve najpogostejše. Večinoma so kršitelji mlajši državljani tujih držav članic EU." Za enako obdobje so na območju Bohinja evidentirali tri kršitve, v enakem obdobju lani pa je bilo uvedenih 34 prekrškovnih postopkov, v celem letu 51, kršitelji so bili večinoma tujci. "Nadzori se izvajajo vsakodnevno zgodaj zjutraj na območju Blejskega in Bohinjskega jezera, kjer so te kršitve najpogostejše."

Težave z odpadki in izpadom turistične takse
Kot druge turistične občine tudi v Kranjski Gori zaznavajo težavo kampiranja na črno. "To predstavlja težavo zlasti v povezavi z varovanjem okolja, saj pri takšnem preživljanju prostega časa in prenočevanja nista ustrezno urejena odlaganje odpadkov in sanitarna oskrba. Posredno takšno prebivanje pomeni tudi izpad prihodka iz naslova turistične takse, ki je primarno namenjena izgradnji in vzdrževanju infrastrukture za potrebe turizma," poudari direktorica kranjskogorske občinske uprave Vesna Okršlar.
Bolj kot samo kampiranje na črno s šotori je v zadnjih letih problematično povečanje števila obiskovalcev z bivalniki - kamperji, ki prenočujejo na prostorih, ki niso temu namenjeni. "Zato smo letos določili več območij, kjer je parkiranje bivalnikov dovoljeno, usmerjamo jih na tja. Kljub temu pa bodo morali obiskovalci z bivalniki prenočevati z vozili v kampih, saj smo parkiranje omejili le na omejen dnevni čas. Vseeno pa se zgodi, da posamezniki 'pozabijo' ob 22. uri zapustiti parkirišče in se nastaniti na prostor, kjer je prenočevanje oziroma kampiranje dovoljeno." V Kranjski Gori poudarjajo, da se način preživljanja prostega časa z leti spreminja in zato se tudi kršitve spreminjajo, tako se morajo tudi pri nadzoru in odpravljanju kršitev prilagoditi stanju na terenu.

V TNP na terenu 20 nadzornikov
Sašo Hrovat, vodja naravovarstvene službe Triglavskega narodnega parka (TNP), pravi, da je dnevno na terenu tudi dvajset njihovih nadzornikov, ki gredo na teren zgodaj zjutraj in pozno zvečer, ko se ljudje pripravljajo, da bi prenočili, kampirali ali parkirali na za to neprimernih mestih. Običajno jih napotijo v kamp. "Težava zadnjega leta, ki jo bomo morali rešiti do prihodnjega, pa je, da zaradi obiska, ki je dvakrat večji kot lani, nimamo več kam pošiljati kršiteljev, ker so vsi kampi zasedeni. Zgodi se, da je prostor preobremenjen. Ukrepamo po svojih zmožnostih in kršitelje usmerimo na nekatere dogovorjene parkirne prostore." Enormno je predvsem povečanje obiskovalcev s kamperji in predelanimi kombiji, pravi sogovornik. Delo redarjev je včasih naporno, zato še posebno zvečer gredo na teren v parih. Ko naletijo na "veselo družbo" okoli deset ljudi, nikoli ne vedo, kaj lahko pričakujejo. Odzivi kršiteljev so namreč zelo različni, pojasni Hrovat, največ pa jih tudi oni naštejejo med 20. julijem in 20. avgustom. Letos so njihova prioriteta tudi kontrole v visokogorju, še posebno med vikendi in prazniki, ko se ljudje zadržujejo okoli Sedmerih ali Kriških jezer.

Kampi pokajo po šivih
"Ali imamo pri nas zadosti kampov? Imamo, če ne bi bilo obdobja med 20. julijem in 20. avgustom," se pošali Klemen Hren s spletnega mesta Avtokampi.si in tako tudi on nakaže enega od razlogov za kampiranje na črno. Tu so še cenovne ugodnosti in bolj pristno ali adrenalinsko preživljanje dopusta. V uradnih statistikah v Sloveniji beležimo 83 avtokampov, a jih je najbrž okoli 100, ocenjuje sogovornik. Za evropske razmere gre večinoma za majhne kampe, ki sprejmejo do 200 ljudi, v večje, pri nas jih je mogoče prešteti na prste rok, natlačijo tudi do 600, 700 ljudi. "Problem je, da so v obdobju enega meseca, meseca in pol vsi večinoma zasedeni. Kamp Menina pri Mozirju je čisto poln, pred dnevi smo izdali obvestilo o tem. Tam je prava nizozemska država. Podobno je z zasedenostjo kampa Danica na Bledu, Zlatoroga v Bovcu, kamp ob Nadiži je zaradi rezervacij zaseden že vnaprej. To predstavlja težavo predvsem za domače goste, ki bi radi šli kampirat čez vikend. Ko že tako ni prostora, so takrat v kampih še tujci v transferju. Če nimaš rezervacije, težko dobiš prostor," pove sogovornik. Najbolj so zasedeni kampi v zgornjem delu Save, na Bledu, v Bohinju, ob Soči in reki Nadiži, tudi v Ankaranu in Luciji. Kakšno mesto se da dobiti v termalnih kampih, kjer je sezona običajno daljša, zato so tudi gosti bolj razporejeni.
Lani so kampi zabeležili 1,4 milijona prenočitev, samo v juliju in avgustu jih je bilo več kot 830 tisoč, kar je več kot polovica. "Super bi bilo imeti še kak kamp, se pa v zadnjih letih na tem področju ni dosti zgodilo. Letos smo dobili kamp v Kočevju, kjer pa je, nekoliko nenavadno, lastnik občina. Vse več je pa povpraševanja po manjših ekoloških namestitvah," še pojasni sogovornik.

Na kamperstop za 15 evrov
Po podatkih AMZS v nobeni od naših sosednjih držav ni dovoljeno prenočevanje z avtodomom zunaj kampov in za to urejenih mest. V Avstriji se ti pogoji razlikujejo med pokrajinami. Predvsem strožje omejitve veljajo na območjih, zaščitenih zaradi njihovih naravnih lepot in ob jezerih. Na Tirolskem, v Gornji Avstriji in Salzburgu je prepovedano parkiranje zunaj posebej predpisanih mest. Na Madžarskem je prepovedano, na Hrvaškem lahko prenočite na parkiriščih in počivališčih le, če je to izrecno dovoljeno. Najmanj stroga pravila so v Italiji, kjer lahko prenočiš zunaj avtokampov na vseh parkiriščih in počivališčih le enkrat. Klemen Hren poudari, da imamo pri nas poleg kampov za kamperje na voljo tudi tako imenovane kamper stope, v Kranjski Gori je denimo en tak, kjer so v ceno 15 evrov vključeni elektrika, internet in voda. "V avtodomskih krogih se pogosto sliši, kako je mogoče poceni potovati po Grčiji, ker je tam spanje zastonj. A bistvo potovanja s kamperjem ni, da potuješ poceni, ampak da naravo doživiš drugače. Tudi v Grčiji bodo pričeli sankcionirati, na določenih mestih so že izrekli kazen 300 evrov. Na Hrvaškem je ustavljanje prepovedano, kar je ob okoli 500 kampih razumljivo, kazen je 1000 kun. Tudi v Nemčiji je tako prenočevanje prepovedano, razen če je mesto prenočevanja ob poti in si se ustavil, ker si utrujen. Vseeno pa moraš upoštevati regionalna pravila," zaključi sogovornik.

Franja Žist

Fotografiji, Andrej Petelinšek:
(1) Kampiranje na črno je mogoče videti tudi na Pohorju. Takole je bil v četrtekj postavljen šotor na Šumiku.
(2) Ohladitev v naravi ob vodnih virih nekateri po druženju potegnejo še v noč in tam tudi prespijo

 

  • V uradnih statistikah imamo v Sloveniji 83 avtokampov, a jih je najbrž okoli 100.
  • Lani so kampi zabeležili 1,4 milijona prenočitev, samo v juliju in avgustu jih je bilo preko 830 tisoč, kar je več kot polovica.
  • V Triglavskem narodnem parku je vsak dan na terenu tudi dvajset njihovih nadzornikov, ki gredo na teren zgodaj zjutraj in pozno zvečer, ko se ljudje pripravljajo, da bi prenočili, kampirali ali parkirali na za to neprimernih mestih.

Na zasebni površini odvisno od dogovora

Za kampiranje na mestih, ki za to niso določena, je predpisana globa v višini 83,45 evra, v Triglavskem narodnem parku je 100 evrov. V zakonu o varstvu javnega reda in miru je pod pojmom kampiranje razumljeno taborjenje, postavljanje šotorišč ali drugih zasilnih objektov z namenom začasnega prenočevanja. Po tem zakonu pa ni prekršek parkiranje avtodoma na urejenem parkirnem prostoru, če gre za začasno ustavitev med potovanjem. Prav tako ni prekršek taborjenje na zasebni površini v skladu z medsebojnim dogovorom, ko se taborniki ali skavti dogovorijo s kmetom za taborjenje na njegovem travniku.

 

Vecer.si 04.08.2017
Kampiranja na črno je vse več, kampi pa v najvišji sezoni pokajo po šivih

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije