Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 03.08.17

Primorski dnevnik: Zadnjiški Ozebnik - Pohod na Triglav

Zadnjiški Ozebnik

Zadnjiški Ozebnik je malo poznana gora nad dolino Zadnjice. Njen širok, 2084 m visok masiven vrh oklepa na jugu dolino Zadnjice, kamor pada s strmo, mestoma poraščeno steno. Gora slovi po lepem razgledu na vrhove nad dolino reke Soče (Kanjavec, Jalovec, Lepo Špičje, Razor itd). Njeno razgled- nost je zelo cenil že Kugy.

Od sedla čez Dol ne pelje markirana pot, vendar je vrh lahko dostopen, saj so travnata pobočja gore preprežena s številnimi pastirskimi stezami. Ker ni markiranih poti, je gora malo obiskovana, skoraj pozabljena. Prav zato je gora vzbudila pozornost SPDT-jevcev, ki načrtujejo vzpon na njen vrh v nedeljo, 6. avgusta 2017. Udeleženci se bodo zbrali na Opčinah (krožišče smer Prosek) ob S. uri. Z osebnim avtomobili se bodo nato peljali do vasi Na Logu v Trenti, na začetek nedeljske ture. Pot je lahka, pelje skozi bukov, macesnov gozd in ruševje, višinska razlika je 1400 m. Sestop po zahodni poti.
Za turo (krožna pot) je predvidenih 7 ur hoje.

Za morebitne informacije in vpis je na razpolago tel. št. 34S242032S (Mauro).

Pohod na Triglav

Slovensko planinsko društvo Trst se namerava tudi letos pridružiti zanimivi pobudi pobratenega Planinskega društva LPP iz Ljubljane, ki že vrsto let prireja v mesecu avgustu društveni tridnevni pohod na Triglav. Letošnji, enainštirideseti pohod bo od 18. do 20.avgusta 2017. Pobuda je posebno zanimiva zato, ker nudi pohodnikom možnost, da izbirajo med dvema različnima vzponoma na Očaka in pohodom po drugih poteh, ki vodijo mimo vrha.
Udeleženci vseh treh pohodov se bodo zbrali ob 4.45 v Ljubljani, Celovška cesta 160, od koder se bodo ob 5. uri z avtobusom odpeljali na različne izhodiščne točke.
Tisti, ki se bodo odločili za prvi pohod bodo turo začeli v Vratih in se vzpeli po Tominškovi poti. Pot je zelo zahtevna in ni primerna za vrtoglave! Varovalni komplet in čelade bodo uporabili že na poti pod Cmirom in Begunjskim vrhom. Ob ugodnem vremenu se bodo na vrh Triglava povzpeli že prvi dan. Naslednjega dne pa se bodo spustili mimo Vodnikovega doma, preko Velega polja in Lazovškega prevala do Planine pri Jezeru.

Udeleženci drugega pohoda se bodo proti vrhu podali iz Doline Kot. Povzpeli se bodo do Staničeve koče in mimo Kredarice nadaljevali vzpon na vrh Triglava. Sestopili bodo čez Dolič in Hribarice, po Dolini triglavskih jezer do Planine pri Jezeru. Pot je označena kot zelo zahtevna. Za oba omenjena pohoda je potrebna standardna gorniška oprema pa tudi čelada, plezalni pas in komplet za samovarovanje.

Tretji pohod - mimo Triglava - pa je manj zahteven. Začel se bo v Bohinju, od tod se bodo pohodniki podali mimo slapa Savice na Komno ter naprej do koče pod Bogatinom in koče pri Triglavskih jezerih, od koder bodo naslednjega dne nadaljevali pot čez Štapce, na Planimo Ovčarija, na Viševnik do Planine pri Jezeru.

V nedeljo so možni izleti v okolico koče, ob lih bo kosilo iz kotla, nato sestop preko Vogarja v Staro Fužino in povratek z avtobusom v Ljubljano.

Število mest za posamezne izlete je omejeno, pohitite z vpisom. Pokličite na tel. št. 040 413025 (Marinka).

 

03.08.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije