Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zemljevidi

Monitor: ... Planinske zveze Slovenije tudi na telefonu

Če ste ljubitelji gora, se za orientacijo po slovenskih vršacih gotovo zanašate na zemljevide Planinske zveze Slovenije. Ti prikazujejo planinske poti, koče in vse ostalo, kar na poti potrebujemo, nenazadnje si lahko z njimi na cilju pomagamo tudi pri ogledu okoliških vrhov.

No, velike zemljevidne plahte so včasih nerodne, še posebej, če želimo preveriti točno kje smo in nadaljnje korake, zato je novica, da so zemljevidi po novem na voljo tudi na pametnih telefonih, vsekakor dobrodošla. Zemljevidi Planinske zveze so namreč na voljo v programu Locus Map, ta pa je na voljo le za Androidne telefone.
Uporabniki iPhonov (mimogrede, ti imajo le nekaj več kot 10% tržni delež) te storitve žal ne bodo deležni. Da enako velja tudi za uporabnike telefonov Windows Phone in Blackberry, verjetno ni treba posebej poudarjati.

Zemljevidi so na voljo proti plačilu, kupimo jih lahko z Locusovo »interno valuto«, če vrednosti prevedemo v evre, nas bo posamezen zemljevid stal približno dva evra. Sam program Locus Map je v omejeni različici zastonj, polna različica stane nekaj več kot 7 evrov. Program je sicer izredno zmogljiv in omogoča sledenje, beleženje statistike vzpona (ali katerega drugega športa), preklop med množico različnih zemljevidov in še marsikaj.

V merilu 1 : 25.000 so na voljo zemljevidi Bohinj, Triglav, Stol, Jalovec in Mangart, Grintovci in Krnsko pogorje, v merilu 1 : 50.000 pa Triglavski narodni park, Karavanke - osrednji del in Kamniško-Savinjske Alpe.

Pri Planinski zvezi še opozarjajo, da bo v nahrbtniku še vedno dobro imeti »papirno« različico zemljevidov, ta namreč za delovanje ne potrebuje baterije in nas zato iz težav potegne kadarkoli.

2 komentarjev na članku "Zemljevidi"

Miha Pavšek,

Če ima kaj pri tem PZS - karte so njene in to bi moralo že zadostovati - potem bi jih morali dobiti brezplačno vsi člani PZS, ki redno plačujemo članarino.

LP, Miha


Stojan Kralj,

Locusmap je odlična, bresplačna gps aplikacija, ki na startu ponudi še 3 brezplačne, offline topografske karte po izbiri in občasno še kako povrhu. Npr: Slovenija, Italija, Austrija, Slovaška, Romunija). Merilo ni pomembno, ker so vektorske in jih lahko neskončno povečuješ. Tudi baterija se ob smotrni uporabi skoraj ne prazni. Preglednost je precej boljša kot pri dragem Garminu, ki po uporabnosti sploh ni primerljiv s telefonom, ki spotoma omogoča navigacijo, telefoniranje, sporočanje, fotografiranje, svetilko itd). Ni mi pa jasno kaj ima PZS s tem. LpS

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije