Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Aljažev stolp

Dnevnik - Vanja Brkić: bodo zaradi prenove za en mesec pripeljali v Ljubljano

 Aljažev stolp bodo zaradi prenove za en mesec pripeljali v Ljubljano

Potem ko je vlada v začetku letošnjega leta določila, da bo po novem Aljažev stolp upravljal Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ta pripravlja nadaljnje ukrepe za ohranitev tega pomembnega spomenika.

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki mu je vlada v začetku letošnjega leta zaupala skrb za Aljažev stolp, pripravlja načrte za prenovo in nadaljnje vzdrževanje tega pomembnega državnega spomenika, da se bo ohranil za naslednje generacije. Na zavodu so sklenili, da bodo originalni Aljažev stolp, ki ga je leta 1895 na vrh Triglava dal postaviti duhovnik Jakob Aljaž, ohranili na najvišjem slovenskem očaku, je zagotovil generalni direktor zavoda Jernej Hudolin.

Zaradi odprave poškodb na stolpu, ki niso le praske, rja ali vdrtine, temveč gre tudi za večje poškodbe, kot je deformacija oblike stolpa, bodo kulturnovarstveniki stolp morali začasno umakniti s Triglava, je napovedal Hudolin. Dr. Martin Kavčič, ki je vodil pripravo konservatorskega načrta za Aljažev stolp, je dejal, da bodo stolp s Triglava prinesli s pomočjo helikopterja, nato pa bodo v konservatorskem centru v Ljubljani v predvidoma enem mesecu odpravili poškodbe in stolp vrnili na Triglav.

Ustanovili bodo posebno delovno skupino

»Ta dela bodo najverjetneje potekala drugo leto, po zaključku planinske sezone, predvidoma oktobra ali v začetku novembra. Nismo se še odločili, kaj bo v času prenove na mestu Aljaževega stolpa na Triglavu. Imamo nekaj rešitev, lahko bi začasno namestili kopijo stolpa, postavili kakšen simbol ali pa slovensko zastavo. Končna odločitev o tem bo usklajena v delovni skupini, ki jo bomo ustanovili letos in bo poleg strokovnjakov vključevala tudi interesno javnost, torej planince,« je pojasnil Kavčič. Ob tem je dodal, da nameravajo pred začetkom prihodnje planinske sezone urediti tudi okolico stolpa, in sicer želijo urediti predvsem betonski podstavek, na katerem stoji Aljažev stolp. Koliko bodo stala vsa prenovitvena dela, Kavčič še ni znal oceniti.

Po prenovi bo zavod za varstvo kulturne dediščine pripravil načrt upravljanja in smernice za oskrbnika objekta, ki bodo v pomoč pri nadaljnjem ravnanju s stolpom, ki ga je država leta 1999 razglasila za spomenik državnega pomena. Do sedaj so za Aljažev stolp po najboljših zmožnostih skrbeli predvsem planinci, ki pa bodo tudi v bodoče pomagali pri skrbi zanj. Kot je povedal podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen, bodo sodelovali in izvajali naloge iz sporazuma z zavodom za varstvo kulturne dediščine. »Planinci bomo pri vsakem posegu sledili napotilom in navodilom stroke, ker je Aljažev stolp takšen spomenik, da moramo poslušati stroko, da se ga ohrani,« je zagotovil Eržen.

Prosijo za slike, razglednice ali drugo gradivo

Zavod za varstvo kulturne dediščine, restavratorski center, Narodni muzej Slovenije in Planinska zveza Slovenije so v Spomeniškovarstvenem centru na Trgu francoske revolucije pripravili tudi razstavo z naslovom Aljažev stolp – ohranimo naš simbol. V razstavi je predstavljena njegova zgodovina, pojasnjena je njegova simbolna vrednost in druge zanimivosti iz zgodovine tega spomenika. Kavčič je kot soavtor razstave pozval vse tiste, ki imajo kakšno fotografijo, razglednico, zapise ali drugo gradivo o tem narodnem simbolu, naj jih posredujejo njemu ali soavtorju razstave Gorazdu Lemajiču iz Narodnega muzeja Slovenije. Vse takšno gradivo jim bo namreč v pomoč pri nadaljnjem raziskovanju in ohranjanju Aljaževega stolpa.

Aljažev stolp bodo zaradi prenove za en mesec pripeljali v Ljubljano

 


Ali ste vedeli?

Duhovnik Jakob Aljaž je za en goldinar kupil 16 kvadratnih metrov veliko parcelo na špici Triglava.

Aljažev stolp je najvišje ležeča stavba v Sloveniji.

Planinska druščina Krumholz iz Dunaja je kar dvakrat poskusila vpisno knjigo s slovenskim posvetilom v Aljaževem stolpu nadomestiti s knjigo z nemškim posvetilom. A Slovenci so obe knjigi odstranili.

Aljažev stolp sprva ni bil pobarvan, z barvo so bili zaščiteni le stiki in najbolj izpostavljeni deli stolpa. Leto po postavitvi so avstroogrski geodeti z Aljaževim dovoljenjem streho stolpa pobarvali s črno, obod pa z belo barvo, da je bil bolj viden.

Aljažev stolp je bil skozi 122 let večkrat prebarvan. Na enem vzorcu pločevine so kulturnovarstveniki našteli kar 18 slojev barv.


 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije