Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Omahnil v globino

Primorske novice: V soboto zvečer se je v Gradiški turi plezalcu pripetila nesreča

Izkušenega plezalca in alpinista je v soboto zvečer v znameniti Gradiški turi presenetila krušljiva skala. Na kraju, kjer se ni varoval z vrvjo, se mu je ob prijemu okrušil del skale, zaradi česar je omahnil in padel 20 metrov v globino. S hudimi poškodbami glave, kolka in nog so ga s helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center.

GRADIŠČE PRI VIPAVI ► Nesreča se je zgodila v soboto nekaj minut po sedmi uri zvečer, ko se je izkušen domači plezalec in alpinist odpravil plezat v steno nad vasjo Gradišče nad Vipavo. Kar bi moralo biti za tako izkušenega gornika mačji kašelj, se je žal spremenilo v nesrečo s hudimi poškodbami.

Na delu, kjer se ni varoval, se je namreč oprijel večje skale in ko je vso težo nosil na rokah, se mu je odkrušila luska, kot plezalci v žargonu rečejo kamnitemu delu skale. Zaradi tega je omahnil vznak in padel kar 20 metrov v globimo. Pri tem ga žal ni prestregla nobena veja ali grm, tako daje padel na trda tla.

Po klicu na pomoč je na kraj takoj odhitelo dvanajst gorskih reševalcev iz Vipave in Ajdovščine, ki sodijo pod okrilje tolminske gorske reševalne postaje. Poškodovani plezalec je bil pri zavesti, po neuradnih informacijah pa si je pri padcu hudo poškodoval glavo, kolk in noge. Gorski reševalci so mu nudili prvo pomoč in ga imobilizirali v nosila, nato pa počakali na ekipo nujne helikopterske pomoči, ki so jo medtem poklicali na pomoč.

Prenos v dolino v nosilih bi bil za tako poškodovanega namreč pretežak,” je ocenil vodja ajdovske skupine gorskih reševalcev Robert Kovač. Ko je nad kraj priletela ekipa s helikopterjem, so ga pripeli na vitel in ga z jeklenico dvignili na krov helikopterja. Poškodovanega plezalca so nato odpeljali v ljubljanski klinični center, po podatkih regijskega centra za obveščanje pa se je pri reševanju ponesrečenega laže poškodoval tudi gorski reševalec. DC

  03.07.2017

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije