Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pet zapovedi

Večer v nedeljo, fit:za tek v naravi. Čez drn in strn, skozi gozd … pa je avantura

Čeprav imate na tekalni stezi občutek varnosti in nadzora, pa se nič ne more primerjati z avanturo čez drn in strn skozi gozd, čez travnike ali po blatni, prašni cesti.

Ne glede na to, ali ste veteran med tekači in ste pretekli že neskončno število kilometrov ali pa ste se s tekom začeli ukvarjati šele nedavno, boste v nekem trenutku hoteli doživeti tudi vse čare teka v naravi. In ko se bo to zgodilo, se nikar ne upirajte.
Čeprav tek na tekalni stezi daje občutek varnosti in nadzora, pa se ne more na noben način primerjati s tekom čez drn in strn skozi gozd ali po blatni, prašni cesti, kjer vas ves čas obdajajo čarobni naravni zvoki in vonjave. To je prav posebno doživetje za telo in dušo, popolna sprostitev in odklop daleč stran od vsakdanjih skrbi.
Zgodi se lahko, da vas začne tek na tekalni stezi sčasoma dolgočasiti. Kaj takega se v gozdu, na travniku ali polju preprosto ne more zgoditi. Mati narava človeka tam preseneča z vedno novimi izzivi. Zato obstaja veliko stvari, s katerimi se morate seznaniti, preden stopite s tekalne steze in se odpravite v naravo.

Oblačila za tek
Tek na prostem zahteva prilagajanje razmeram, s katerimi se na ravni in gladki tekalni stezi ne morete srečati. Ta vrsta teka v kombinaciji z neravnimi površinami, zračnim uporom in številnimi nepričakovanimi ovirami človeka sili, da v vsak naslednji korak vloži dodaten napor. Vsi navedeni dejavniki torej pomenijo dodaten napor za sklepe in mišice.
Če med tekom v naravi ne nosite ustreznih oblačil, prilagojenih vsakokratnim vremenskim razmeram, ne morete uživati v vseh njegovih prednostih, hkrati pa se izpostavljate nevarnosti poškodb. Kajti vedno, ko se stopalo dotakne tal, so sklepi v gležnjih, kolenih in hrbtu izpostavljeni obremenitvam, ki so tri- do štirikrat večje od obremenitev zaradi lastne telesne teže.
Izbira tekaških copat je danes precej velika. Toda izbrati bi morali predvsem take, ki so dobro upogljive in vas lahko hkrati popolnoma obvarujejo pred poškodbami. S takimi tekaškimi copati se gibi amortizirajo, pri vsakem koraku je trenje manjše.

Izdelajte načrt proge
Na tekalni stezi preprosto delate korak za korakom in mehansko spreminjate hitrost. Ko tek končate, ste na istem mestu kot na začetku teka. Toda če se odločite za tek v naravi, morate vedno vedeti, kje ste. Mnoge tekače na prostem pogosto preplavi želja, da bi pretekli čim več in čim dlje, pri čemer se ne zavedajo, da za tak tekaški zalogaj morda niso dovolj pripravljeni.
Tek na tekalni stezi se zdi mnogo težji od teka v naravi, čeprav so gibi pri njem preprostejši in bolj monotoni. Če se odpravite teč v naravo, naj bo vaša prva proga kratka in v skladu z vašimi trenutnimi zmogljivostmi. Ko boste obvladali začetni nivo, jo lahko postopoma podaljšujete.
Če ste med tistimi ljudmi, ki preprosto radi tečejo v naravi, ne da bi se že vnaprej obremenjevali z dolžino in razmerami na progi, je priporočljivo, da zavoljo varnosti s seboj vendarle vzamete uro, GPS-napravo ali vsaj pedometer.

Preverite vremenske razmere
V sodobnih telovadnicah je temperatura zraka vedno prijetna in se jo da po potrebi tudi prilagoditi. V naravi seveda ni tako. Preden se torej odpravite v naravo, preverite vremensko napoved in se oblecite vremenskim razmeram primerno.
Če je vreme lepo in toplo, je priporočljivo obleči kratke hlače. Te naj ne bodo prekratke, da ne bodo pritiskale na bedra in na koži povzročile rdečice. Zgoraj zadostuje majica s kratkimi rokavi, ki koži omogoča, da diha. Za tek v večernih urah se oblecite slojevito, da boste lahko, ko se boste ogreli in vam bo postalo vroče, kakšno oblačilo slekli.

Pred tekom preverite teren
Dobra ideja je, da pred tekom preverite daljše proge, po katerih nameravate teči, in se seznanite z vsemi vzponi in nepričakovanimi izzivi, na katere utegnete naleteti. Če tega ne boste storili, se lahko vaš tek v naravi hitro spremeni v skavtsko odpravo. Če ne boste seznanjeni s progo in njenimi višinskimi razlikami, se lahko namreč zgodi, da boste morali del proge prepešačiti. Po teku na tekalni stezi je lahko za mnoge tudi najnižji hrib velik izziv. V primeru slabše telesne pripravljenosti se boste morda hitreje utrudili, zaradi česar bo pot domov še napornejša.

Pijte, tudi ko niste žejni
Na tekalni stezi lahko preprosto pritisnete na gumb, stopite z nje in nekaj popijete. Pri teku v naravi tega luksuza ni. Če ste se odločili preteči daljšo progo, kar utegne trajati tudi dlje časa, morate svoj organizem oskrbeti z dovolj tekočine. Med tekom telo s potenjem in izparevanjem izgubi ogromno tekočine in zelo pomembno je, da to izgubljeno tekočino nadomestite.
Če nameravate preteči tri do šest kilometrov, lahko izgubljeno tekočino nadomestite po koncu teka. Če pa ste se namenili preteči deset kilometrov, jo morate nadomeščati sproti. Pomembno je, da med tekom tekočino uživate po majhnih požirkih, ne glede na to, ali ste žejni ali ne. Ko začutite žejo, je to namreč že prvi znak dehidracije. Nikar ne dovolite, da se to zgodi. (nr)

Vecer.si 25.06.2017
Pet zapovedi za tek v naravi

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije