Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Drevesno plezanje

Izkušnje so zmagale nad mladostno zagnanostjo: Najbolje se je odrezal 52-letni Rado Nadvešnik

Postojna – Znanje, spretnost in iznajdljivost pa tudi nekoliko poguma so potrebovali tekmovalci, ki so se 3. junija v parku pri Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna pomerili na prvem tekmovanju v drevesnem plezanju v Sloveniji. Najbolje se je odrezal 52-letni Rado Nadvešnik. Z izkušnjami, ki jih je nabiral več kot 20 let, je premagal mlajše kolege.

Na drevesih v parku pri SGLŠ Postojna se je v štirih disciplinah pomerilo 16 tekmovalcev iz vse Slovenije, med njimi pet dijakov in učitelj postojnske šole. »Z odzivom smo zadovoljni, tekmovalci pa so izrazili željo po ponovitvi, tako da bomo tekmovanje verjetno pripravili tudi prihodnje leto,« je povedal Andrej Čeč, ki z Josipom Maljevcem na šoli vodi arboristični krožek, v katerem se ukvarjajo z drevesnim plezanjem in nego dreves na višini.

Najbolj atraktivno je bilo delovno plezanje, pri katerem so morali tekmovalci v krošnji dreves simulirati nego, uporabiti so morali teleskopsko žago in navadno žago za rezanje vej ter na tla metali polena; za konec pa so z višine osem metrov na vrvi doskočili na tarčo, nekoliko odmaknjeno od drevesa.

Še pred tem so morali tekmovalci za začetek dokazati, da znajo na drevo namestiti plezalno vrv; v ta namen so nanj metali vrvico z utežjo.
Spretnost so pokazali tudi pri hitrostnem vzponu po tehniki footlock, pri kateri so se morali povzpeti tako, da so z nogami objemali in blokirali vrv ter se odrivali proti krošnji.
Četrta disciplina je bila reševanje ponesrečenca, kjer so delavci, vajeni dela na višini, dokazali poznavanje postopkov prve pomoči in tehnik dela pri ravnanju s ponesrečencem.

Drevesno plezanje je v svetu razširjena oblika tekmovanja, na SGLŠ Postojna pa so tekmo pripravili tudi z namenom, da predstavijo arboristiko oziroma skrb za nego dreves na višini v urbanem okolju, pri kateri se uporabljajo tehnike drevesnega plezanja. Petra Trček

NotranjskoPrimorske.si, 17.06.2017
Drevesno plezanje: Izkušnje so zmagale nad mladostno zagnanostjo


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije