Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Preplezal nemogoče

Rezultat iskanja slik za alex honnoldVečer, Zadnja stran, Alpinizem: Alex Honnold, 31-letni alpinist iz Sacramenta, je samostojno in prosto preplezal legendarno sklano gmoto El Capitan v pogorju Yosemiti v Kaliforniji.

Na vrh se je povzpel v manj kot štirih urah. Honnold je za zdaj edini plezalec, ki mu je to uspelo, hkrati pa je veljal za edinega dovolj sposobnega plezalca, ki bi se lahko lotil tega podviga. Po uspehu je Honnold na twitterju zapisal: »Tako sem vzhičen, ker sem uresničil svoje sanje.« Dodal je še svojo fotografijo, ki jo je posnel, medtem ko se je mimo široke razpoke spuščal z vrha skale. »Ta podvig pri solo in prostem plezanju pomeni enako kot pristanek na Luni,« je za revijo National Geografic izjavil Honnoldov kolega Tommy Caldwell, ki je posnel plezalčev vzpon za dokumentarec in prvi objavil vest na spletni strani revije.
Rezultat iskanja slik za alex honnoldCaldwell je zunaj alpinističnega sveta zaslovel, ko se je leta 2015 skupaj s Kelvinom Jorgesonom na El Capitan povzpel čez južno steno Dawn Wall. Granitna stena El Capitan velja za največji granitni monolit na svetu in je ena glavnih znamenitosti v verjetno najlepšem ameriškem nacionalnem parku Yosemite. Samostojno prosto plezanje je način, pri katerem plezalec pleza sam, brez varnostnega pasu ali vrvi, zato si ne more privoščiti nobene napake. Skala, po kateri se je Honnold povzpel na El Capitan, se imenuje Freerider. Visoka je 884 metrov in je z oceno 5.12d pri vrhu ameriške lestvice težavnosti vzponov. Honnold se je na podvig pripravljal leto dni. Mnogi so menili, da vzpon ni izvedljiv in da je preprosto preveč tvegan. Toda Honnold je z osvojitvijo vrhov, na katere je sam in brez vrvi splezal po prepovedanih rutah, že večkrat šokiral alpinistični svet. Skalo El Capitan bi moral samostojno in prosto pleplezati že novembra lani, vendar je tedaj vzpon odpovedal, ker razmere po njegovem mnenju niso bile optimalne. Konec preteklega meseca je steno preplezal z vrvjo in v navezi s Caldwellom. »Alex je bil popolnoma razvnet. Še nikoli ga nisem videl tako dobro plezati,« je po vzponu dejal Caldwell. (dr)

Foto: Alex Honnold kljubuje gravitaciji. (Osebni arhiv)

Vecer.si 06.06.2017
Preplezal nemogoče

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27666

Informacije

Informacije