Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 11.05.17

Primorski dnevnik: SPDG Pohod ob Soči | Izlet na Snežnik | Izlet v Benečijo | 5 promil davka

SPDG: Pohod ob Soči

Mesec dni je že minilo, od kadar se je vesela četica devetih žensk odpravila na pohod od izvira Soče do Bovca. 1. april? Ne, to ni bila šala! Privoščile smo si dva prosta dneva in se odpravile zdoma, v hribe. S kombijem, ki ga je spretno šofirala Betty, smo.se peljale do Bovca. Tam se nam je pridružil še en planinec ... virtualni, »kapetan« med devetimi ženskami.

Z najetim avtobusom smo šle do koče pri . izviru Soče. Tam, kjer se reka začne, se je začela tudi naša pot.. Hodili smo ob reki po stezi, od koder, smo lahko občudovali prelepo naravo. Vreme nam je bilo naklonjeno in prav prijetno. Vesela druščina je sproščeno hodila,- med hojo nabirala zdravilna zelišča, občudovala korita, bregove, brvi, se ustavljala za počitek, prigrizek, za fotografijo ... Tudi prvoaprilska šala je odlično uspela. Med pavzo za prigrizek smo vsi zaskrbljeno pogledali v vodo, ko je ena od nas zakričala, da je tok odnesel steklenico vina.
V poznih popoldanskih urah smo prispeli do našega prvega cilja. To je bila kmetija Jelinčič, kjer smo povečerjali in prespali. Po večerji nam je prijazni gospodar z dolgimi brki zaigral s stoletnimi citrami in nas tako z glasbo in petjem počastil. Naš "kapetan" nas je po večerji zapustil, tako da smo zdaj ostale samo ženske.
Naslednje jutro smo po zajtrku nadaljevale našo pot proti Bovcu. Od tu naprej reka utesnjeno teče med vdolbene bele skale in tvori korita. Nobena fotografija ne more izraziti lepote, ki se ponuja obiskovalcu na poti.
Želela bi se zahvaliti vsem za prijetno družbo, posebno še potrpežljivi vodji izleta za odlično organizacijo in izpeljavo izleta.
Pohod ni bil naporen. Bolj naporno mi je bilo v par besedah izraziti lepa doživetja in enkratne občutke.

Milena  

Izlet na Snežnik

Tudi tržaški planinci se bodo v nedeljo, 14. maja, z vzponom na Snežnik udeležili proslave 110-letnice ustanovite PD Snežnih Ilirska Bistrica in 15-letnice PS Bazovica iz Reke. Zbrali se bodo ob 7. uri v Bazovici, pri Kalu in se z osebnimi prevoznimi sredstvi podali do Planinskega doma na Sviščakih, od koder še bodo povzpeli na sveto goro Bistriškega območja.

Izlet v Benečijo

V nedeljo, 21. maja, se bodo tržaški planinci podali v Benečijo. Zamislili so si zelo razgleden pohod po grebenu gričevnatega sveta, ki ga omejujeta dolini rek Aborna (Alberone) in Kozica (Cosizza). Reki, obogateni z vodo številnih pritokov,, se spajata pri Ažli (Azzida), nekoliko niže, pri mostu S. Quirino pa se njune vode izlivajo v Nadižo.

Planinska tura se ‘začenja v zaselku Hlaste (Glastra) nedaleč od Škratovega. Po. grebenski planinski poti se bodo pohodniki podali do cerkvice sv. Lucije (582 m) in se povzpeli na. vrh. sv. Egidija (632 m). Med potjo jih bo spremljal pogled na mogočno goro Matajur. Povzpeli se bodo še na 987 m visoki sv. Martin, kjer stoji istoimenska cerkvica. Z vrha se odpira enkraten razgled na celoten alpski lok, v ospredju pa se bočita Matajur in Krn. Zaradi strateške lege je bila gora prizorišče bojev že leta 1848, ko so še prebivalci dolin uprli avstrijski nadvladi. V drugi svetovni vojni pa je pripadala drugi obrambni liniji. Pohod se bo zaključil v vasici Topolovo, ki se v mesecu juliju spremeni v Postajo Topolovo, v naselje Umetnikov. Pot je dolga 14 km, predvideno je 5. ur hoje.

Pohodniki se bodo zbrali v Sesljanu ob 6.30 in se z osebnimi avtomobili peljali do izhodiščne točke. Nujna je. pohodniška oprema. Za prijavo in morebitne informacije pokličite na tel. št. 040 413025.

5 promil davka

SPDT se zahvaljuje vsem, ki so ob izpolnjevanju davčnih prijav že v prejšnjih letih namenili društvu pet promil davka in se priporoča, da bi to storili tudi ob letošnji prijavi. Dovolj je v poseben obrazec vpisati davčno številko društva (80022480323) in namero potrditi s podpisom.

11.05.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije